Patrimoni Cultural

Cultura en Marxa

Descobreix el territori de Taradell tot gaudint del ric Patrimoni que ens brinda, les històries que s'hi amaguen, del seu art i del seu encant

El projecte, impulsat des de la Regidoria d'Ensenyament i Cultura, té com a principal objectiu apropar la Cultura a la població d'una manera àgil i personalitzada. Amb aquest propòsit i la participació de la població, s'ha elaborat un ampli catàleg de rutes que busca arribar a tots els públics, amb la voluntat de despertar interès i involucrar a totes les persones que ho desitgin.

La cultura és el punt de referència i el denominador comú present a totes les rutes, que abasta les diferents àrees del coneixement, des de l'etnologia fins a la biologia, amb la finalitat de transmetre competències i valors centrats en el patrimoni, la història i l'art.

Tanmateix, aquesta iniciativa vol potenciar tots els recursos que té Taradell per divulgar coneixement científic, educatiu i cultural. Amb l'objectiu no només difondre el patrimoni material, sinó també l'immaterial, tant tangible com intangible, natural i documental, amb la visita als diferents indrets.

A cada ruta podràs trobar el track per descarregar-te'l al teu dispositiu o l'enllaç de la ruta a l'App Wikiloc. Les rutes son adequades a la població general.

Objectius generals

Els objectius primordials del projecte i que li donen sentit tant a les trobades com a les caminades són facilitar, fomentar i apropar la cultura a la població en general.  Que siguin l'espurna per potenciar l'interès cultural envers temes i temàtiques que poden ser desconegudes pel públic en general. 

Establir un fòrum de debat permanent, obert a tothom, per proposar temes, aportar idees, noves rutes, etc.  

Acompanyar en tot moment els usuaris en aquesta recerca de reconèixer i entendre els estudis acadèmics.  

Objectius específics

Facilitar i consolidar el coneixement mutu i la seva recíproca col·laboració. Amb aquesta filosofia hem de donar a conèixer tota mena d'arts culturals, incidint en la qualitat de cadascuna, però fent-ho accessible al diferent tipus d'usuaris que hi hagi inscrit. Així doncs, també s'atendran les necessitats en inclusió, ja sigui de tipus d'accessibilitat com d'inclusió social. 

Fomentar els estudis sobre el territori, incidint en la qualitat d'aquesta, per adquirir noves dimensions i extrapolar a les caminades. Per crear una dinàmica cultural amb una base de qualitat i a partir dels estudis aprofundir en el saber històric, artístic, social i científic. Ha de ser també, el punt de partida per a posteriors estudis més globals. Impulsar les tasques d'estudi, recerca, inventari, classificació en relació amb, als senyals d'identitat i patrimonials del territori. 

Promoure la conservació, la transmissió i divulgació del patrimoni històric, natural i cultural del territori.

Donar a conèixer la riquesa cultural del territori al conjunt de la societat. Descobrir i entendre com l'entorn genera dinamisme, històric, social i científic. Com un mateix indret pot tenir i esdevenir referència en diferents àmbits. 

Crear la base d'un model de turisme més sostenible mantenint l'equilibri entre la població del territori i el turisme. Però que al mateix temps, el turisme sigui de qualitat i responsable. Crear el projecte sobre les bases de sostenibilitat tan mediambiental, social, econòmic i cultural. 

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)

L'any 2015 es va aprovar l'Agenda 2030 pel desenvolupament sostenible per part de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) on es recullen els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible. Per poder-los complir, la Unesco va elaborar una guia per desenvolupar-los des de l'àmbit cultural. En aquest sentit, des de projecte de Cultura en Marxa promocionem el patrimoni cultural com a pilar per complir aquests objectius. En concret, treballem els següents objectius:

Objectiu 3: Salut i benestar.Objectiu 3: Salut i Benestar. Garantir una vida sana i promoure el benestar per a persones de totes les edats fomentant una vida activa a través de la participació en les rutes ofertes per projecte Cultura en Marxa que combinen cultura i salut.

Objectiu 3: Salut i benestar.Objectiu 4: Educació de qualitat. Promoure i difondre contingut històric, cultural i patrimonial del municipi de Taradell a través de les diverses i riques temàtiques que contenen les Rutes de Cultura en Marxa.

Objectiu 3: Salut i benestar.Objectiu 5: Igualtat de gènere. Es vetlla i s'apliquen les mesures pertinents per la igualtat de gènere en el contingut de les rutes reconeixent el treball de les dones al llarg de la història.

Objectiu 3: Salut i benestar.Objectiu 10: Reducció de les desigualtats. Assolir la igualtat d'oportunitats entre les persones de diferents classes socials, apropant la cultura als col·lectius més vulnerables.

Objectiu 3: Salut i benestar.Objectiu 11: Ciutats i Comunitats sostenibles. Protegir i salvaguardar el patrimoni cultural i natural del municipi de Taradell i transmetre aquest valor a la ciutadania.

Objectiu 3: Salut i benestar.Objectiu 13: Acció pel clima. Les rutes permeten gaudir d'activitats que no requereixen mitjans de transport ajudant a promoure els interessos per la conservació i estima del territori.

Objectiu 3: Salut i benestar.Objectiu 15: Vida d'ecosistemes terrestres. Protegir i preservar la biodiversitat del municipi amb rutes que promouen el valor de la biodiversitat i ajuden a impulsar millores en els ecosistemes.

Agenda 21 de la Cultura

Les rutes de Cultura en Marxa també segueixen l'Agenda 21 de la Cultura, que estableix les bases d'un compromís pel desenvolupament cultural amb vocació mundial. En aquest sentit, el nostre projecte es compromet amb els drets humans, la diversitat cultural, la sostenibilitat i la democràcia participativa.

Agenda 21 de la CulturaCompromís 1: Drets culturals. 
Aquest projecte facilita als ciutadans el coneixement i l'apropament a accedir als patrimonis, valors i identitats; així com a participar activament a la vida cultural. Es té com a objectiu la implicació més àmplia i activa dels habitants en les pràctiques culturals i en la creació cultural.

Agenda 21 de la CulturaCompromís 2: Patrimoni, diversitat i creativitat. Són elements constitutius de la Cultura en Marxa. L'Ajuntament promou a través d'ell activitats culturals en forma de rutes amb la vocació de donar visibilitat a la vida artística integrant la diversitat cultural. Dona visibilitat a un arrelament social indiscutible, que avui s'acostumen a qualificar de “cultura de proximitat”.

Agenda 21 de la CulturaCompromís 4: Cultura i medi ambient. L'Ajuntament reconeix la importància de la cultura en el desenvolupament sostenible, i per això Cultura en Marxa explora les connexions entre els aspectes culturals i mediambientals. Els aspectes culturals influeixen en la comprensió del medi ambient i la relació que hi establim.

Agenda 21 de la CulturaCompromís 7: Cultura, planificació urbana i espai públic. L'Ajuntament reconeix l'espai públic com un recurs clau per a la interacció i la participació cultural.

Totes les rutes

Campanya Sequera EAS - Talla\'t amb l\'aigua!
Recollida de deixalles - Cubells amb Xip - Banner