Memòria Democràtica

La Regidoria de Memòria Democràtica treballa en la recopilació, preservació i comprensió de la història recent del nostre país amb un enfocament especial en la defensa dels valors democràtics i els drets humans. Aquesta regidoria busca garantir que les generacions futures tinguin una comprensió completa del passat, especialment en relació amb els períodes de dictadura, repressió i altres vulneracions dels drets fonamentals. A més, proporciona una base sobre la qual es pot edificar una societat més justa i igualitària perquè ajuda a preservar la veritat històrica i a desemmascarar els intents de distorsionar o negar els fets que han tingut un impacte significatiu en la vida de les persones. Conèixer tota la violència política i social que hi va haver durant la guerra civil i la dictadura, ens posa davant de monstres recents de la història d'Espanya. No ens faran millor ni la indiferència, ni l'oblit ni l'amnèsia, sinó que serem millors si ens reconeixem.

D'aquesta manera, des del 2020 es duen a terme cada any diferents actuacionsper reconèixer i commemorar les víctimes de violacions dels drets humans, així com retre homenatge aquells que van lluitar i van sacrificar-se per la democràcia. Aquesta pràctica no només recorda els herois i les heroïnes de la lluita democràtica, sinó que també serveix com a recordatori constant dels valors que han de ser protegits i preservats per a les futures generacions.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)

L'any 2015 es va aprovar l'Agenda 2030 pel desenvolupament sostenible per part de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) on es recullen els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible. Per poder-los complir, la Unesco va elaborar una guia per desenvolupar-los des de l'àmbit cultural. La Memòria Democràtica aporta una perspectiva històrica crucial per a la comprensió i l'abordatge dels ODS, ja que ofereix una visió del passat que pot guiar les accions per aconseguir un desenvolupament sostenible i equitatiu en el futur. En aquest sentit, promocionem la Memòria Democràtica com a pilar per complir aquests objectius. En concret, treballem els següents:

Objectiu 3: Salut i benestar.Objectiu 1: Fi de la pobresa
Connecta amb la idea de garantir igualtat de drets i accés a recursos per a tots els ciutadans abordant qüestions històriques, com les desigualtats passades i les discriminacions, per assegurar-se que la societat actual pugui avançar cap a una estructura més justa i igualitària.

Objectiu 3: Salut i benestar.Objectiu 4: Educació de qualitat
Incorpora la perspectiva de l'accés igualitari a l'educació com una part fonamental de la justícia social i de la construcció d'una societat més equitativa sense limitacions per factors com el gènere. Inclou la revisió de les pràctiques passades en l'àmbit educatiu per assegurar que les desigualtats històriques no es perpetuïn.

Objectiu 5Objectiu 5: Igualtat de gènere
Analitza com les pràctiques històriques han afectat les dones i com les polítiques passades han contribuït o lluitat contra la desigualtat de gènere. D'aquesta manera es lluita contra els estereotips de gènere que incentiven els rols de gènere i comporten desigualtats i discriminacions.

Objectiu 3: Salut i benestar.Objectiu 10: Reducció de les desigualtats
Aborda com les desigualtats històriques i les discriminacions han afectat diversos grups de la societat i com es poden superar aquests desafiaments per construir una societat més justa i equitativa amb noves estratègies i polítiques que busquin promoure la igualtat d'oportunitats i garantir que totes les persones puguin participar plenament en la vida social, econòmica i política.

Objectiu 5Objectiu 11: Ciutats i comunitats sostenibles
Explorar com les decisions passades influeixen en el desenvolupament urbà i com s'han gestionat les comunitats és rellevant per a la consecució d'aquest objectiu en aspectes com l'accés a habitatges adequats, la participació de la ciutadania en la presa de decisions, la preservació del patrimoni cultural i natural, entre d'altres.  

Objectiu 16Objectiu 16: Pau, justícia i institucions sòlides
Promou la pau i la justícia revisant la història de conflictes, violacions dels drets humans i altres problemes relacionats amb la falta de pau i justícia. També implica una revisió crítica del funcionament de les institucions en el passat per millorar en el present.

Altres continguts

Campanya Sequera EAS - Talla\'t amb l\'aigua!
Recollida de deixalles - Cubells amb Xip - Banner