Patrimoni Cultural

Bars i Tavernes d'abans

Ruta que repassa sis bars taradellencs de la dècada dels anys 70, 80 i 90 del segle XX

 

Recorregut

La Bardissa

karraSituat al Carrer de la Font número 9, s'hi trobava La Bardissa, un bar conegut popularment com “el Tramun”. El va obrir el 1982 en Joan Mundó juntament amb el germà de l'Àlex Crivillé. Dos anys més tard s'hi va incorporar en Josep Teixidor “Richard” però com Can Grapas, va acabar tancant per diverses baralles, la droga i per un accident, l'any 1989, en el qual un client va morir atropellat. 

Maricel

Tot i que el Maricel es remunta l'any 1931 va ser a partir dels anys vuitanta quan la sala de ball va fer incursió en la nit musical. Ubicat al passeig Domènec Sert número 27, abans de convertir-se en una discoteca va ser un cafè, un teatre i una sala de ball on hi van passar les millors orquestres i moltes generacions de famílies de Taradell. El 1974 Agustí Escarré i Arumí va reformar una part del local per fer-hi una discoteca que es va convertir en un clar referent de la nit per a taradellencs i per a tota la comarca, on destacava també la bona música que s'hi podia escoltar. Va estar-hi al capdavant fins al 1989, quan es van vendre el local. A principis de la dècada dels noranta es va convertir en el Marisi, regentat per Martí Sala i Isidre Miralpeix.

Hotel Rosa

Situat al Passeig Domènec Sert, al número 40, és el pub que actualment està en actiu i constitueix l'oferta d'oci nocturn a Taradell.

Can Grapes

La nit muscial a Taradell als anys 70 i 80 va ser tot un referent a la comarca, ja sigui per la música com per l'ambient que es vivia. El primer local a muntar-se va ser Can Grapes que, obert l'any 1969, es va convertir en l'emblema musical i cultural dels anys 70, ja no només a Osona, sinó que gent provinent de tot Catalunya venia al local. Era habitual trobar-s'hi el Gato Pérez, Toti Soler, Pau Riba, Jaume Sisa, els Joglars, Els Comediants o Quimi Portet, que hi va fer el seu primer concert. Malgrat aquest auge, després de l'arribada de les bandes (sobretot la coneguda com la del Xino) i de la droga, el 1978 el local, que no era ben vist per la gent del poble, va acabar tancant. La seva ubicació era al Carrer Ramon Pou, número 24.

La Gavina

Un altre dels locals que va complementar l'oferta d'oci nocturn a Taradell durant la dècada dels vuitanta va ser La Gavina, situat a la carretera de Balenyà  número 110. Amb un ambient molt familiar i també amb la música com referent, aquest local el freqüentaven habitualment parelles. El van obrir Pere Barceló i Joan Vilamitjana entre el 1982 i el 1989. Amb altres noms i nous propietaris, el local va continuar obert durant els anys '90. 

La Crema o Vacomva

Eren dos locals d'oci nocturn dels anomenats bars musicals i que van estar actius durant la dècada dels anys noranta i principis dels dos mil. Situats al Carrer Ramon Pou número 26, eren el lloc de trobada de molts taradallencs, convertint-se en bars de referència per més d'una generació.

El Karra

El Bar Avinguda conegut popularment com El Karra, estava situat a la carretera Balenyà número 13. Aquest sobrenom prové del seu propietari, en Josep Valverde, que era conegut com a "karra". El Karra va fer un canvi de local al setembre del 2010. Va ser el bar emblema per moltes generacions de joves a Taradell.

Documental: La nit a Taradell

L'estiu del 2022 el Grup de Recerca de Taradell va gravar un documental de 37 minuts amb un petit resum de la història d'alguns d'aquests mítics locals nocturns amb l'objectiu de recordar, per una banda, la petjada que van deixar a molts joves de fa 40 o 50 anys i per altra, per explicar una part de la història de Taradell que avui en dia, i per diversos motius, seria impossible portar-la a terme. Els locals dels que parla el documental són: Can Grapes, El Tramun, Maricel i La Gavina. El Grup de Recerca el va presentar en el marc de la festa major de Taradell del 2022. 

A través del testimoni de Gustau Benguerel, Tere Caralt, Agustí Escarré, Carme Güell, Pep Llusà, Isidre Miralpeix, Joan Mundó, Albert Om, Josep Pons, Quimi Portet, Fina Pujol, Antònia Pujols, Jordi Roca, Josep Teixidor i Joan Vilamitjana, que regentaven o freqüentaven aquests locals, es reconstrueix una part de la història de l'oci nocturn de Taradell. Ells parlen de les seves experiències, divertides, nostàlgiques, rebels, però també instructives, en els canvis socials, polítics i musicals d'una època en què es va passar del franquisme a la democràcia. 

Amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura i Patrimoni i Josep Valverde “Karra”. Col·laboració del Grup de Recerca Local de Taradell per l'audiovisual.

Fotos i/o vídeos relacionats

Bars i tavernes d'abans - Cultura en MarxaBars i tavernes d'abans - Cultura en MarxaBars i tavernes d'abans - Cultura en Marxa
Campanya Sequera EAS - Talla\'t amb l\'aigua!
Recollida de deixalles - Cubells amb Xip - Banner