Patrimoni Cultural

Visita guiada a l'Alzinar i la Cabanya de La Roca

Ens apropem al patrimoni rural i cultural de Taradell

L'Alzinar de la Roca i la Cabanya de La Roca van obrir les portes a les persones que es van apuntar a la Cultura en Marxa per endinsar-se en dos dels espais dedicats a preservar el patrimoni rural i cultural de la nostra Vila, i que formen part de l'Ecomuseu del Blat, amb la col·laboració de Josep Presseguer, president dels Tonis de Taradell, i la Regidoria de Cultura i Patrimoni de l'Ajuntament de Taradell.

L'Alzinar de la Roca 

AlzinarÉs un espai de difusió de cultura i tradició, vinculada al món dels traginers i als oficis menestrals, relacionats amb la vida rural i els mitjans de transport on es poden veure més de 70 carruatges, diversitat de guarniments i d'eines del camp, recopilades i recuperades pels Tonis de Taradell, i que encara avui surten al carrer cada any a la festa dels Tonis

L'origen d'aquest lloc el trobem a mitjan dècada dels noranta del segle passat, quan els Tres Tombs de Taradell, els Tonis, van iniciar una important tasca de recerca i recuperació de carruatges i eines de treball típics del camp català. Aquesta voluntat de recerca ha permès aconseguir dos objectius destacables:

D'una banda, que actualment les festes dels Tonis de Taradell s'hagin convertit en un museu al carrer i que siguin conegudes arreu del territori català, del qual cosa és un clar exponent del significat de la festa, la tradició i la cultura. Per aquest motiu l'any 2008 les Festes dels Tonis de Taradell van ser incloses en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya i el 2011 van ser catalogades com a Festa Tradicional d'Interès Nacional.

AlzinarD'altra banda, s'ha pogut recopilar, recuperar i restaurar una col·lecció important de carruatges i eines del camp a partir de l'esforç desinteressat dels membres de la comissió i col·laboradors externs. L'interès etnogràfic de la col·lecció i el fet que encara avui s'utilitzin els carros i eines de treball, com ho feien els nostres avis, permeten  assegurar que es tracta d'una de les col·leccions de carruatges més rellevants del nostre país. Per aquesta raó, la col·lecció va ser objecte d'un estudi, a càrrec de l'Inventari Etnològic de la Generalitat de Catalunya del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana.

Paral·lelament a aquesta actuació, també s'han promogut inventaris de les eines usades pels carreters, exposades a la Masia El Colomer de Taradell (podeu accedir a la Cultura en Marxa "Aproximació a la cultura rural" per descobrir-ne més).

Amb aquests inventaris es pretén revalorar uns patrimonis sovint oblidats o considerats com a menors a fi de poder aprofundir en els coneixements sobre els oficis de carreter i de ferrer, en les eines i els processos tècnics propis de l'ofici i especialment en el relacionat amb la fabricació de carros. També s'hi recull el patrimoni oral del coneixement dels processos pels quals passava la construcció d'un carro amb la selecció acurada dels materials, les eines més idònies i les tècniques constructives fetes servir.

Alguns dels carruatges de l'Alzinar

Amb la voluntat de difondre la cultura rural del nostre país, els carruatges de l'Alzinar també han format part de l'ambientació històrica de diversos programes i sèries televisives de gran ressò mediàtic, com són La Masia de 1907, Serrallonga, Ermessenda de Carcassona o l'Espai Terra.

La Cabanya de La Roca

AlzinarSituada no gaire lluny de l'Alzinar trobem la cabanya, construïda al segle XVIII arran de l'especialització en la producció de cereals dels masos de la comarca. L'edifici és de planta rectangular amb una coberta de dos vessants i presenta un gran portal orientat a llevant que dona a l'àmplia era enllosada i amb la resta de murs cecs.

Com han estudiat a bastament els historiadors Pierre Vilar i Ramon Garrabou per Catalunya i Santi Ponce per Osona, el segle XVIII es caracteritza per ser una etapa de creixement demogràfic i econòmic on bona part del camp català s'especialitza en la producció de la vinya i la comarca d'Osona en la producció de cereals. Aquí, s'introdueixen noves tècniques com la rotació quadriennal, la difusió de les plantes farratgeres nitrogenats, els conreus de la patata i del blat de moro, i s'incrementa l'ús de la força motriu animal, entre d'altres. Aquesta modernització va permetre un notable increment de la producció cerealícola, que exigia el seu emmagatzematge. Al seu torn, van proliferar els grans i nombrosos pallers a prop de les masies.

AlzinarÉs en aquest període que a fi de poder tenir les garbes a aixopluc i conservar-les ben eixutes fins al dia de la batuda, a les cases de pagès es varen construir grans cabanes davant les eres de batre, a tocar de la zona on es feien els pallers. Passat el període de la collita, l'edificació s'utilitzava per guardar farratges i tenir-hi animals tancats.

Actualment, a Taradell es conserven altres cabanyes d'aquest tipus. Així, la cabanya de l'Alzinar de la Roca, tot i ser una construcció molt austera tant de manufactura com de materials, adquireix un valor patrimonial local considerable pel seu antic ús lligat a la pagesia, durant segles l'activitat principal del municipi.

El 2013-2014 l'Ajuntament de Taradell va iniciar un procés de restauració de l'edifici per assegurar la seva conservació en bon estat i permetre el seu ús com a equipament. L'espai forma part de la Xarxa de Patrimoni Rural Ecomuseu del Blat i ha estat museïtzat amb diversos plafons, un projector amb un audiovisual i un racó dedicat a l'escloper de Taradell.

Fotos i/o vídeos relacionats

Vista interior de l'Alzinar de la Roca © Arxiu Tonis TaradellCarro d'enterramorts a l'Alzinar de la Roca © Taradell.comALZINARALZINAR 2 (1)ALZINAR 3Portes obertes L'Alzinar de la Roca (1)Portes obertes L'Alzinar de la Roca (10)Portes obertes L'Alzinar de la Roca (13)Portes obertes L'Alzinar de la Roca (14)Portes obertes L'Alzinar de la Roca (17)Portes obertes L'Alzinar de la Roca (19)Portes obertes L'Alzinar de la Roca (2)Portes obertes L'Alzinar de la Roca (20)Portes obertes L'Alzinar de la Roca (21)Portes obertes L'Alzinar de la Roca (22)Portes obertes L'Alzinar de la Roca (3)Portes obertes L'Alzinar de la Roca (4)Portes obertes L'Alzinar de la Roca (5)Portes obertes L'Alzinar de la Roca (8)
Campanya Sequera EAS - Talla\'t amb l\'aigua!
Recollida de deixalles - Cubells amb Xip - Banner