Patrimoni Cultural

Taradell arqueològic

Amb aquesta ruta descobrirem els primers vestigis de la població de Taradell

Un recorregut per conèixer els primers assentaments neolítics fins a l'època romana, tot caminant per paratges coneguts de la nostra Vila. Parteix de la idea d'apropar els treballs de recerca a la població per part de la regidoria d'Educació. La ruta ens transporta a la part prehistòrica a Taradell i per alguns dels jaciments que s'han conservat en el municipi. Aquests estan situats en zones elevades i són sepultures megalítiques, típiques del calcolític i l'edat dels metalls.

El vehicle es pot deixar a l'inici de la ruta, al Restaurant Goitallops. S'aconsella roba còmoda per a caminar. Ruta circular de 3,8 km. de dificultat moderada.

Recorregut

Tombes de l'Esquís

Creu de PedraEs tracta d'una zona de necròpolis on actualment es conserven un total de vuit tombes de lloses, tot i que en un passat se'n podien identificar fins a una vintena. A principis del segle XX, les lloses van ser arrencades per a la pavimentació de l'era de l'Esquís. Tot i la poca ceràmica extreta, alguns autors situen cronològicament els jaciments vers l'època romana tardana.

El jaciment arqueològic se situa al vessant est i sud-est del turó conegut amb el nom de Serrat de l'Esquís i ha estat objecte de diverses intervencions, dues seguint metodologia arqueològica i altres amb l'objectiu de buscar objectes de valor.

L'any 1920, la Secció d'Exploracions del Centre Excursionista de Vich realitzà una primera campanya i es publicaren els resultats al Butlletí de l'esmentada Secció, l'any 1922. El material extret i una petita ressenya es troben avui dia al Museu Episcopal de Vic.

La segona campanya arqueològica es va dur a terme l'any 1965 per part del grup d'excavacions del Centre Excursionista de Vic, que intervingué en tres tombes, identificant diversos individus i fragments de ceràmica grisa.

Vil·la romana de Castellets

Creu de PedraLa vil·la romana està situada a la granja de Castellets. Aquesta vil·la romana es pot datar per les troballes en superfície entre el 150 aC i el 100 dC. Per la seva cronologia es podria relacionar amb el vicus militar republicà del Camp de les Lloses, al qual aquesta vil·la serviria per subministrament del vicus militar.

La vil·la no ha sigut excavada, però entre el 1953 i 1956, el propietari va fer prospeccions, recollint una gran varietat de material ceràmic: Fragments de tègula, fragments d'àmfora, vasos comuns i ceràmica ibèrica, altres fragments diversos de ceràmica i una moneda ibèrica amb la inscripció de Laiescen. Aquestes restes es conserven a Can Talaia.

Can Talaia

Can TalaiaÉs una masia del segle XVIII que ha estat notablement reformada per habilitar-la com a habitatge modern. És un edifici de planta rectangular i s'estructura en tres crugies. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. S'hi conserven les restes de ceràmica que s'han trobat en el seu territori. Durant la ruta passem pels seus voltants.

Dolmen de Gasala

GasalaSepultura o tomba col·lectiva, descoberta pel taradellenc Ramon Vall, que data d'entre el 2200 i el 1500 aC., acord amb les restes òssies i ceràmiques que s'hi van trobar l'any 1965, i es van guardar al Museu Episcopal de Vic.

És la tomba millor conservada de les trobades al terme municipal de Taradell; la llosa superior mesura 1,80 m de llargada per 1 m d'amplada, i és suportada per unes lloses laterals que l'aixequen de terra uns 50 cm. Aquests sepulcres eren de grans dimensions per poder-hi realitzar un enterrament col·lectiu. Actualment es troba en força bon estat de conservació gràcies als treballs de reconstrucció finalitzats el 1981 pel Centre Excursionista de Taradell.

Tomba del Sot de l'Arenal

GasalaEs tracta d'una tomba amb parets de lloses, sense coberta, situada a la banda de ponent de la carena de Goitallops, en una zona boscosa. Es troba prop d'on antigament hi havia la Font del Pi.  La tomba era de cista, composta per lloses verticals i una llosa horitzontal que ja no hi era. Actualment, es troba molt malmès perquè li va caure part de la balma a sobre, destruint part de la construcció. El material exhumat es troben al Museu Episcopal de Vic.

El jaciment arqueològic va ser descobert l'any 1950 pel masover del mas de l'Esquís, Antoni Peipoch. Aquest mateix any hi realitzà una excavació recollint ossos i fragments de ceràmica. Quinze anys més tard, Mn. Josep Baucells hi feu una excavació seguint metodologia arqueològica, juntament amb Steegman, que en realitzà la planimetria. Els resultats foren la identificació de restes òssies humanes d'entre dos o tres individus com a mínim; dues fulles de sílex sense retocar; una fulla de sílex amb retoc bifacial; restes de ceràmica grollera; una banya de cérvol emprada com a punxó i denes de collaret que permeten ubicar els enterraments vers els anys 2200 i 1800 aC.

Tombes de Goitallops

Aquestes tombes van ser descobertes i excavades d'urgència el 1994, mentre s'edificava la finca de l'Avinguda Goitallops. Durant l'excavació es va poder recuperar diversos fragments d'ossos humans, fragments diversos de ceràmica i elements de sílex. 

El jaciment està format per dues tombes de planta rectangular revestides amb lloses. Existeix una tomba de majors dimensions d'1,4 x 1,05 x 0,5 m ubicada cronològicament vers els anys 2000 i 1000 aC, i una segona tomba més reduïda, d'1,75 x 0,9 x 0,35 m datada en època alt medieval.

Actualment les tombes de caixa de llosa encara es conserven in situ, integrades dins el pati particular. Les restes òssies dels individus es troben al Museu de Pedret de Girona.

Cultura en Marxa — Petjades dels Bandolers

Una iniciativa de les regidories de Patrimoni i d'Educació, amb la col·laboració de Lluc Santacoloma.

Campanya Sequera EAS - Talla\'t amb l\'aigua!
Recollida de deixalles - Cubells amb Xip - Banner