Memòria Democràtica

Actuacions

Cada any l'Ajuntament de Taradell organitza i prepara actes de memòria democràtica per a commemorar l'entrada de les tropes franquistes a Taradell i la mort del Dictador, al febrer i al novembre respectivament.

Pel febrer es commemora l'entrada de les tropes franquistes a Taradell (el dos de febrer de 1939). Després de quasi tres anys de guerra, Catalunya va ser ocupada per les tropes franquistes. La fi del conflicte va ser doblement terrible per al territori. Per una banda, la derrota portaria desenes de milers de catalans a marxar a l'exili, a ser empresonats i, en el pitjor dels casos, a ser afusellats i enterrats en fosses comunes. Per l'altra, la fi de la guerra suposaria la supressió de l'autonomia catalana i la persecució de la seva llengua i cultura.

Durant el mes de novembre, coincidint amb la mort del dictador el 20 de novembre del 1975, es ret homenatge a les víctimes de la Guerra Civil, la postguerra i conseqüent repressió per part de la dictadura franquista. La fi del règim va conduir a la transició democràtica, que va permetre un major reconeixement de la identitat catalana, i la recuperació de les institucions autonòmiques, així com la restauració de la Generalitat de Catalunya.

Programa d'identificació Genètica i Cens de Persones Desaparegudes

En paral·lel es gestiona el cens de persones desaparegudes dins el Programa d'identificació Genètica i Cens de Persones Desaparegudes. L'Ajuntament de Taradell amb la coordinació de la Direcció General de Memòria del Departament de Justícia de la Generalitat ofereix el servei de tramitació, per als familiars que ho vulguin, el servei de localització de la persona desapareguda durant la Guerra Civil o el Règim Franquista.

Aquest servei facilita trobar el seu lloc d'enterrament, en una fossa o en un cementiri i, si fos possible, recuperar-ne les restes. El programa, impulsat pel Departament de Justícia amb col·laboració amb el Departament de Salut, treballa amb les dades genètiques de les restes que s'hagin trobat creuant-les amb les persones sol·licitants, per poder establir-hi una relació de parentiu. Es pot tramitar la sol·licitud presencialment, a les oficines de l'Ajuntament, o telemàticament.

Campanya Sequera EAS - Talla\'t amb l\'aigua!
Recollida de deixalles - Cubells amb Xip - Banner