Taradell atendrà la demanda dels familiars que vulguin localitzar una persona desapareguda durant la Guerra Civil o el Règim Franquista

Dimarts, 30/06/2020

L'Ajuntament de Taradell gestionarà, mitjançant la col·laboració amb la Diputació de Barcelona, la demanda dels familiars que vulguin localitzar una persona desapareguda durant la Guerra Civil o el Règim Franquista. Aquest servei facilita trobar el seu lloc d'enterrament, ja sigui en una fossa o en un cementiri i, si fos possible, recuperar-ne les restes.

Aquest servei va adreçat a tots els taradallencs i taradellenques que busquin un familiar desaparegut, ja sigui en el front, en la reraguarda o bé durant la repressió franquista. Al mateix temps, es podrà entrar en el Programa d'Identificació de l'ADN de les persones desaparegudes que coordina i impulsa el Departament de Justícia amb col·laboració amb el Departament de Salut. L'objectiu és que les dades genètiques de les restes que s'hagin trobat es puguin creuar amb les dades genètiques de les persones sol·licitants, per poder establir-hi una relació de parentiu.

Tramitar la sol·licitud presencialment

Per accedir a aquest servei els familiars es poden adreçar als taulells de l'Ajuntament, des d'on es donarà la informació necessària per realitzar el tràmit. El primer pas és omplir una sol·licitud que serà enviada al Departament de Memòria Democràtica amb les dades del desaparegut/uda. Un cop enviada la documentació, en cas que no es tingui constància del seu lloc d'enterrament, el mateix Departament enviarà la documentació necessària per demanar hora per realitzar la prova d'ADN per identificar les restes. El Laboratori Genètic de l'Hospital Universitari de la Vall d'Hebron serà l'encarregat d'encreuar la informació d'ambdues bases de dades per intentar establir-hi relacions de parentiu i, per tant, determinar identificacions personals. La sol·licitud estarà disponible a les oficines municipals, però també es pot descarregar el formulari a l'arxiu adjunt que hi ha al peu d'aquest article.

Tramitar la sol·licitud per internet

Si voleu, també podeu fer el tràmit telemàticament des de la mateixa web de la Generalitat, que trobareu en aquest enllaç.

Aquest servei s'ha impulsat des de la Regidoria de Cultura i Patrimoni per ajudar a totes aquelles famílies que tenen algun familiar desaparegut, podent així reparar moralment totes les víctimes desaparegudes.