Premi Solstici Taradell. Setzena edició (2018)

El jurat estava format per Carme Bayot, Aina Homs, Jesús Ramos i Lluís Rovira.

En aquesta edició s'hi van presentar un total de 110 treballs: 73 a la categoria d'adults i 37 al Premi Infantil Jordi Capell. 

Categoria Adults

Poesia: S'hi van presentar 27 treballs. El primer premi en la modalitat de poesia va ser per Aureli Trujillo i Cabezas, de Reus, per Nova trilogia del temps “per ser una unitat “rodona”, al conjunt de poemes, molt ben estructurats, amb un lèxic molt ric, amb imatges valentes i amb la unió molt ben aconseguida del fons i de la forma". El segon premi va ser per Joan Armengol Puig, de Solsona, amb Autobiogràfic, una obra en la qual el jurat en va destacar “l'estructura dels sis sonets ben estructurats –que bé podrien ser un de sol, com un poema en sis parts-, per les rimes assonants i el gran ritme que manté durant tot el recull, especialment l'últim, pel seu llenguatge ric i la molta imatgeria”. 

Prosa: S'hi van presentar 46 treballs. El primer premi va ser per va ser per Maria Dolors Portas Sesé, de Calonge, per El joc de les paraules amagades. El jurat va destacar-ne "una història ben construïda al voltant de tres moments allunyats amb el temps i les formes, però amb unes coincidències en el fons com ara l'empresonament de Miguel Hernández a la guerra civil, unes detencions polítiques a les cel·les dels soterranis de la comissaria de Via Laietana a la postguerra, i l'actualitat, amb la recuperació de la memòria històrica i la manifestació del passat onze de març per la llibertat dels actuals presos polítics. Una història d'injustícies que es repeteixen i que ens ensenyen que una societat no evoluciona si manté –sense eliminar-los- aquells defectes que l'han marcat profundament. Tot lligat amb uns elements com la coincidència dels noms o del moment i lloc equivocat, amb un llenguatge i un ritme àgil”. El segon classificat va ser per La teva vida de Francesc Sáez Maeso, de Terrasa, per "la seva originalitat, pel seu llenguatge i pel seu ritme àgil, una obra que barreja tres moments d'una mateixa vida en un somni alliberador. Com un “collage” surrealista entre un passat i un futur que ara ja es present”. 

 

Premi Infantil Jordi Capell

Poesia: S'hi van presentar 22 treballs i el guanyador va ser Jofre Cedó Cuenca, de Taradell, amb L'oceà. El jurat en va destacar "l'ús –poc freqüent en els treballs infantils- del vers lliure i per unes imatges ben trobades”.

Prosa: S'hi van presentar 15 treballs i la guanyadora va ser per Martina Espasa Jimnénez de Barcelona amb Un cub, diferents cares per "la seva original estructura en forma de dau, on l'autor escriu el text descrivint diferents cares que alhora formen part d'un tot”. 

Aureli Trujillo i Maria Dolors Portes guanyen el Solstici 2018