Premi Solstici Taradell. Tercera edició (2005)

En aquesta tercera edició el jurat estava format per Rosa Codina i Costa, Núria Molist i Brachs Antoni Pladevall i Arumí, Miquel Vilardell i Molsosa, Lluís Rovira i Masnou.

S'hi van presentar un total de 132 treballs, 58 en la modalitat de poesia i 74 en la de poesia repartits en les tres categories corresponents. Els guanyadors van ser:

Categoria A, fins a 12 anys

Poesia. Dels 14 treballs presentats, el guanyador és el poema Contes, contes i més contes!!! presentat per Lídia Roviró i Hinchado, de Taradell. El jurat en destacava "el fet que es tracta d'un poema homenatge a l'univers artístic de Hans Christian Andersen, amb motiu del segon Centenari d'aquest gran contista. Enllaça La rateta amb el Soldadet de plom, amb algun deix de La Sireneta, amb un llenguatge planer i correcte, tenint en compte l'edat".

Prosa. Dels 12 treballs presentats, el jurat va decidir que el guanyador era el conte amb el títol A l'ombra de la por de Laia Serrat Casals de Manlleu. Segons el jurat "indiscutiblement és el millor dels treballs presentats en aquesta categoria. Amb una maduresa inusual a l'edat, ens enfronta a la guerra de l'Iraq, amb un plantejament i una execució que fan pensar en una persona molt madura i reflexiva. En destaquem, també la correcció lèxica i sintàctica".

 

Categoria B, fins a 18 anys.

Poesia. Es van presentar 7 treballs i el jurat es va decidir, per unanimitat, pel poema El cafè de la cantonada d'Alba Colomer i Serra de Vic, que guanyava per tercera vegada consecutiva el premi. El jurat explicava que "aquest és un recull de poemes, de temàtica realista i amb un deix elegíac i crític, amb un cert toc rebel, i que, a més, està escrit amb un llenguatge molt ric.

Prosa. Es van presentar 12 treballs. El jurat va decidir que el vencedor era Sol en quart creixent d'Irene Isern i Alsina de Vilanova i la Geltrú. El jurat va tenir en compte, a l'hora de premiar-lo, el fet que es tractava "d'un experiment força reeixit de subversió de la realitat quotidiana, amb alguns tocs surrealistes, tot amanit amb un vocabulari força ric".

 

Categoria C, a partir dels 18 anys.

Poesia. Dels 37 treballs presentats, després d'una llarga deliberació, ja que segons el jurat "hi havia algun altre treball força digne" va premiar el poemari Fràgils naufragis, presentat Helena Alvarado i Esteve de Sant Antoni de Fontmany (Illes Balears). Es tracta d'un conjunt de poemes "amb elements realistes que esdevenen simbòlics, gràcies al tractament que en fa l'autora. Hi ha tres seccions de haikús: Haikús d'aigua i foc I i II i De llums i ombres. Les altres seccions no en desmereixen gens, ja que el conjunt del poemari presenta una gran riquesa del llenguatge, molt treballat i dens".

Prosa. Dels 50 treballs presentants, després d'una breu deliberació, ja que el jurat tenia un veredicte pràcticament unànime, va decidir premiar El soterrani de David Parra i Guarch de Badalona. Es tracta "d'un relat, molt ben construït, entorn d'un triangle amorós, situat en l'escenari de la guerra civil. Està escrit en un llenguatge quotidià molt elaborat, escrit en forma autobiogràfica que acaba donant-li un to íntim". 

Solstici 2005

 

Documents relacionats