Premi Literari Solstici. Dinovena edició (2021)

El jurat d'aquesta edició estava format per Rosa Codina i Costa, Aniol Florensa i Tort, Montse Morcillo i Vivet, Marta Ramírez i Baró, Jesús Ramos i Santiago, Àlex Riera i González, Aleix Solà, Antoni Pladevall i Arumí i Lluís Rovira i Masnou.

En aquesta edició s'hi van presentar un total de 120 treballs, entre prosa i poesia, de les categories A, B i C. D'aquests, 79 ho van fer a la categoria C, d'adults mentre que 41 corresponent a la B (joves entre 12 i 16 anys) i al Premi Infantil Jordi Capell. Dels 79 treballs presentats a la categoria d'adults, 55 eren en prosa i 24 en poesia mentre que a la de joves i el Jordi Capell, 22 eren en poesia i 19 en prosa.

Categoria Adults

Poesia: S'hi van presentar 24 obres. Joan Carles González Pujalte, de Mataró, amb Assaborir la sal va guanyar el primer premi. El jurat en va destacar el fet de ser "un recull de poemes madur, una mica críptic, íntim i reflexiu, amb tocs d'erotisme, imatges suggerents, amb regust de nostàlgia i certa tristor...  Uns poemes profunds que es van fent cada cop més interessants, amb una bona construcció i un ús precís del llenguatge utilitzat”. El segon premi va ser per Ton Armengol i Puig, de Manresa, per l'obra titulada Naufragis. El jurat va assenyar que eren "uns poemes al voltant de temes durs com ara la violència de gènere, l'Alzheimer, la immigració, les drogues, els accidents provocats pels excessos, la mort... ben construïts i profunds -que ens dirigeixen cap a la reflexió personal-”. 

Prosa: S'hi van presentar 55 obres. Laura Autonell i Aranda, de Taradell, va guanyar el primer premi amb La treva. El jurat va destacar el fet de ser “un relat concís i amb un enfoc original que qüestiona -sorprenent al lector i prenent un cert risc- la lluita de la societat per a evitar la mort de la gent gran. Amb sarcasme, un punt d'amargor i força resignació, coneixem els pensaments d'una àvia i, amb ella, ens enfrontem a un dilema final, impopular per alguns, però necessari i, sobretot, diferenciador”. El segon premi va ser per Joan Carles González Pujalte, de Mataró per Negre, un treball, segons el jurat que compte amb "un relat eròtic, de contingut atrevit que juga de forma intel·ligent amb la subtilesa, amb pinzellades de surrealisme però sense perdre els estreps en cap moment, creant una situació que balla entre els mons oníric i carnal per acabar tocant de peus a terra amb elegància". 

 

Categoria Juvenil

Prosa: El guanyador va ser Nil Cassany Redorta, de Taradell, pel treball titulat Dos. El jurat va destacar que era "un relat original que ens mostra una ciutat dividida amb el “jo” com a observador... una història d'amor surrealista i utòpica; una metàfora de la unió de la gent com a força capaç de canviar les inèrcies i el dest". 

Poesia: El jurat va declarar desert el premi. 

 

Premi Infantil Jordi Capell

Poesia: El guanyador va ser Guillem Solagran Muñoz, de Taradell,pel poema titula Els llibres de Roald Dahl. El jurat en va destacar "el coneixement de les obres de l'escriptor Roald Dahl i la destresa en l'escriptura, utilitzant com a fil conductor els seus propis llibres".

Prosa: La guanyadora va ser Xènia Bautista Pérez, de Taradell,  pel treball El rellotge de la classe. El jurat en va valorar "la seva capacitat de posar com a protagonistes de la història objectes quotidians d'una aula, utilitzant la personificació com a recurs literari i, per l'originalitat en combinar el diàleg i la prosa en el transcurs del relat". 

SOLSTICI 2021 (4)