Premi Literari Solstici. Divuitena edició (2020)

El jurat d'aquesta edició està format per Carme Bayot i Puig, Rosa Codina i Costa, Aniol Florensa i Tort, Montse Morcillo i Vivet, Marta Ramírez Baró, Jesús Ramos i Santiago, Àlex Riera i González, Lluís Rovira i Masnou.

En aquesta edició s'hi van presentar un total de 135 treballs, 1 dels quals va quedar desqualificat. D'aquest total 77 corresponen a les categories A i B (Jordi Capell i Joves): 14 de poesia i 63 de prosa, i 57 a la categoria C (adults).      

Categoria Adults

Poesia: S'hi van presentar 21 treballs. Àngel Fabregat, de Belianes (Urgell) va guanyar el primer premi en poesia amb Terra de pors, per un recull "de reflexions on la comparació i la metàfora formen la base de la construcció d'uns poemes amb imatges contundents i clares, sobre detalls quotidians tant simples i comuns -i sovint invisibles als ulls de la poesia- com pot ser una sopa per a un indigent, o una taca d'humitat que deixa l'aigua que s'escola i regalima per una paret...”. El segon lloc en poesia i els 300 euros van ser per Mercè Casellas i Lucas, de Caldes de Montbui amb Camins d'enyorança. El jurat va destacar-ne "uns poemes profunds, amb bona construcció i un bon ús del llenguatge, amb un cert toc de romanticisme però sempre allunyats de la cursileria, on els sentiments i els paisatges es barregen amb els records”. 

Prosa: S'hi van presentar 36 treballs. Mariona Conde i Labraña, de Taradell, va guanyar el primer premi amb La flama. El jurat en va destacar el fet "de tocar temes tan universals i antics com són la cerca de l'amor i la necessitat d'estimar, fent-ho amb una prosa moderna i un context actualíssim, sense renunciar a un estil ambiciós i arriscat, que dota el relat d'una personalitat única". El segon lloc va ser per Arrels de Montse Dilmé i Jordà, d'Olot que va rebre 300 euros. De la seva obra el jurat va destacar el fet "de construir un relat ben lligat i amb un estil narratiu sòlid i treballat, que juga amb dos temps diferents de forma pulcra i gens caòtica mantenint la tensió i l' interès fins al final”. 

 

Categoria Juvenil

Poesia: Es va imposar Jofre Cedó i Cuenca de Taradell amb Sota els xiprers, una obra segons els membres del jurat que destacava pel "seu llenguatge poètic molt elaborat, fent ús de diferents figures retòriques per tractar un tema existencial”. 

Prosa. El guanyador va ser Pol Pérez i Sayós de Taradell amb Camins de cendres "per la utilització d'un llenguatge precís i poètic per acompanyar el protagonista a complir les últimes voluntats del seu pare”. 

 

Premi Infantil Jordi Capell

Poesia: La guanyadora va ser Laia Reig i Sistachs amb Un Sant Jordi diferent. El jurat va valorar “la seva originalitat al narrar la llegenda de Sant Jordi partint de l'actualitat, empoderant la figura femenina al col·locar-la com a protagonista i salvadora, amb un llenguatge àgil i proper”.

 

Prosa. Es va imposar Laia Sardà Vera de Taradell amb El passat de l'Emily. El jurat va destacar-ne que és "un relat ben cohesionat que juga entre la realitat i la fantasia, amb descripcions molt gràfiques que ens transporten a un espai natural diferent”.

18è  Solstici 2020 (23)