Premi Literari Solstici. Vint-i-unena edició (2023)

El jurat del Premi Literari Solstici, en la seva vint-i-unena convocatòria, estava format per Rosa Codina i Costa; Aniol Florensa i Tort; Montse Morcillo i Vivet; Marta Ramírez i Baró; Jesús Ramos i Santiago; Àlex Riera i González, Aleix Solà i Arumí i Lluís Rovira i Masnou. 

S'hi van presentar un total de 113 treballs. D'aquest total 73 corresponien a les categories A i B, sent 39 de poesia i 34 de prosa; i 40 a la categoria C (adults) amb 21 treballs de prosa i 19 de poesia.      

 

CATEGORIA C (adults)_POESIA. Primer premi

Adveniment de Miguel Ángel Gascón Rocha d'El Torrent (País Valencià). El jurat valorat un recull de poemes breus, de vers lliure i amb un llenguatge senzill, però culte, amb imatges potents, on el foc -o les seves parts- són relacionades amb conceptes com la festa, la cultura, l'art, l'esperança, la paraula, la memòria...

 

CATEGORIA C_PROSA. Primer premi

Una flama en la nit, de Pere Miquel Puyol de Sant Quirze del Vallès. El jurat ha premiat aquesta obra per aconseguir situar el lector en un context i una ambientació concrets, per agafar el pretext literari del foc, tractar-lo amb originalitat i donar-li un paper narratiu destacable, i per rematar-ho amb un final insospitat i xocant.

 

CATEGORIA C_POESIA. Segon premi

La porta blava d'Eloi Creus Casassas de Taradell. El jurat en valora per ser un poema original on el foc, la flama i la llum que desprèn es comparen amb l'amor -que es contagia, s'estén, s'encomana i s'eixampla-... Aquesta idea es va covant al llarg d'imatges ben triades, escrites amb versos molt curts però amb llenguatge precís. Va recollir el premi la seva mare, Assumpta Casassas. Es va poder veure un vídeo d'agraïment de Creus. 

 

CATEGORIA C_PROSA. Segon premi. 

Va quedar desert. 

 

CATEGORIA B

La llum en temps de foscor: la guerra i la seva empremta d'Aleix Galdón Cortés de Vic. El jurat n'ha valorat el fet d'utilitzar un vocabulari ric i precís, per emprar formes rimades originals i acurades i per mostrar-nos un relat poètic d'un conflicte bèl·lic que culmina en la pau.

 

CATEGORIA A_ PROSA

La volta al món? de Vinyet Calvo Puigdomènech de Taradell. El jurat en ressalta una protagonista que ens fa viatjar a través del text, tenint cura dels detalls; però, més enllà d'això, pel missatge de necessitar els ànims dels altres per superar les pròpies pors que no et deixen complir els teus desitjos. 

 

CATEGORIA A_ POESIA

Flames de Judit Marín Cabarrocas, de Taradell. El jurat en destaca el fet de tractar l'amistat amb el simbolisme del foc que dóna escalfor, confort, companyia, llum, … però que en canvi aquesta sí que dura per sempre i no s'apaga mai.