Premi Literari Solstici. Vintena edició (2022)

El jurat d'aquesta edició estava format per Marta Ramírez i Baró, Aniol Florensa i Tort, Rosa Codina i Costa, Montse Morcillo i Vivet, Jesús Ramos i Santiago, Àlex Riera González, Àleix Solà Pascual, Lluís Rovira Masnou i Antoni Pladevall i Arumí.

En aquesta vintena edició optaven a un dels vuit premis un total de 154 treballs, entre prosa i poesia, de les categories A, B i C. 

D'aquests, 70 optaven al premi de la categoria C, d'adults mentre que 84 corresponent a la B (joves entre 12 i 16 anys) i al Premi Infantil Jordi Capell. Dels 70 treballs presentats a la categoria d'adults, 35 són en prosa i 35 en poesia mentre que a la de joves i el Jordi Capell, 33 són en poesia i 51 en prosa.

 

Categoria A: Adults

Poesia: S'hi van presentar 35 treballs. Albert Carrasco Guasques de Tàrrega va guanyar amb Veniu a desclavar-me estelles. El jurat va valorar un poema d'onze estrofes i deu versos cadascun, escrit amb un lèxic popular propi i variat, molt ric en imatges i amb expressions valentes molt nostres, que es converteix en una oda d'estimació a la terra, a les tradicions, als costums i a la llengua, fent una crida des de la seva terra, a la lluita per la unitat de tots els països catalans. Va guanyar 500 euros i el gravat del premi. 

El segon premi de poesia va quedar desert. 

Poesia: S'hi van presentar 35 treballs. El primer premi va ser per Jordi Salvans i Tarraga de Viladrau per Fragilitat. El jurat va destacar-ne "e joc que proposa, fent evolucionar la frase de sortida en paral·lel al desenvolupament de la relació personal de la protagonista". Va guanyar 500 euros i el gravat del premi. 

El segon premi va ser per Esther Ventura i Grimau de Mollet del Vallès amb Per a gaudir de la vida "per ser un treball irònic i surrealista – a l'estil de Monzó o Calders…-, que ens avisa, de forma sarcàstica, dels perills de portar una vida massa sedentària, quan és temps el que ens sobra, després de la jubilació…". Va guanyar 300 euros i el gravat del premi. 

 

Categoria B: Joves

Poesia: Sara El Khateb Khazari de Salt es va imposar en la modalitat de poesia amb Papallones en un desert. El jurat en va destacar "el bon ús de la rima, el ritme i la cadència; per utilitzar un llenguatge proper al seu context i per posar veu a una sensació comuna i viscuda per tots". Va guanyar un lector de llibres electrònics i el gravat del premi. 

Prosa: Alba Soley i Martín de Montornès del Vallès. es va imposar en prosa amb La sensació  "per exposar-se i mostrar-se en primera persona; per presentar-nos un recull d'emocions profundes i per fer un bon ús de recursos literaris elaborats". Va guanyar un lector de llibres electrònics i el gravat del premi.

 

Categoria A: Premi Infantil Jordi Capell

Poesia: Mireia Terriabras Vilarrassa de Taradell es va imposar en l'apartat de poesia amb Nit de Sant Joan per "fer un ús adequat de l'estructura poética i per mostrar-nos tots els prismes i racons d'una nit màgica". Va guanyar un lot de llibres valorat en 100 euros i el gravat del premi. 

Prosa: Jana Miralpeix Arimany de Taradell va guanyar en l'apartat de prosa amb el text La màgia de Sant Joan "per fer una recerca entre els racons i els encanteris de la nit de sant Joan i per vincular-ho amb la literatura que emana de les pàgines d'un llibre. Va guanyar un lot de llibres valorat en 100 euros i el gravat del premi. 

Premi Solstici 2022 (2)