Història del premi

Premi infantil Jordi Capell

Des de l'any 2014, el Premi de la categoria infantil porta el nom de l'arquitecte Jordi Capell en record del Premi de lectura que es celebrava a Taradell als anys 70 i 80 i que portava el seu nom. Està destinat a nens i nenes fins a 12 anys. Ariadna Luque, en poesia i Txell Alcubierre, en prosa, van ser-ne les primeres guanyadores. L'objectiu del premi és estimular la creació literària entre els més petits, promoure la lectura i alhora potenciar la creativitat dels infants i joves. 

Els orígens: Concurs Literari de Lectura de Taradell 

El Concurs Literari de Lectura de Taradell va néixer l'any 1974 amb l'objectiu de promocionar el coneixement de la nostra llengua i l'aprofundiment en la cultura i “un ajut i un estímul per a la lectura de llibres en català”. El concurs consistia en escriure partint d'una realitat: la literatura existent. Com explicava la comissió organitzadora en les bases “es volia aconseguir una lectura que procuri penetrar en la realitat de les obres, l'autor, els personatges, l'argument i tot allò que constitueix l'expressió del llibre”. Es va donar una llista de llibres, de diferents gèneres, a escollir. Els participants van haver de triar un llibre i fer un estudi tant de l'obra com del seu autor. Aquesta va ser la primera vegada que es feia un concurs literari de lectura a Catalunya.L'acte de lliurament de premis es va fer al Cine Centro i va comptar amb l'assistència un centenar de persones.

En aquella primera edició el jurat va estar format per Sebastià Sorribas, Joan Casanovas, Josep Romeu, Lluís Solà i Joan Vallvè. Es van presentar 13 treballs i l'obra guanyadora del premi Jordi Capell va ser de Marta Bellpuig amb Els pagesosEl diari d'Anna Frank de Rosa Maria Molist i Codinachs va rebre el primer premi de la llista especial. També es van donar dos accèssits: Un a Francesc Homs per l'obra Testament a Praga i una altra per El zoo d'en Pitus que signava amb el pseudònim de Bernat el Cigró. Es van fer nou edicions (1974, 1979, 1977, 1981, 1982, 1983, 1985 i 1988). En aquesta última edició es van presentar 122 treballs.