Patrimoni Cultural

Les veus d'aigua

L'espai de la Font Gran i la seva veu d'aigua van ser la raó per la qual la població de Taradell s'hi establís. Gràcies a la importància que amb el temps va anar prenent el Gremi de Paraires, aquí s'hi construí un edifici que s'utilitzava com a rentador de llanes i casa de reunions del mateix gremi. Al segle XVIII el gremi entra en crisi però el safareig i la font continuen sent utilitzats per la població per anar a rentar roba i a buscar aigua.

Amb la portada de l'aigua corrent a les cases, cap al 1912, i l'aparició de les rentadores anys més tard, aquest indret queda com a espai verd de la població i lloc d'esbarjo. Actualment l'espai és patrimoni històric, patrimonial i natural de Taradell.

El projecte de Les veus d'aigua dóna vida d'aquest passat. A la Font Gran hi trobem situats uns plafons informatius amb uns codis QR que permeten accedir a la visualització de vídeos dels seus protagonistes, diversos testimonis que ens expliquen amb primera persona com feien ús d'aquest espai. Aquest és un projecte treballat des de la Regidoria de Cultura i Patrimoni de l'Ajuntament de Taradell, el Grup de Recerca de Taradell i l'Arxiu Fotogràfic, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona.

Us convidem a endinsar-vos en un tros de la història de Taradell en la veu dels seus testimonis!

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)

L'any 2015 es va aprovar l'Agenda 2030 pel desenvolupament sostenible per part de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) on es recullen els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible. Per poder-los complir, la Unesco va elaborar una guia per desenvolupar-los des de l'àmbit cultural. En aquest sentit, des de projecte de Les veus d'aigua promocionem el patrimoni cultural com a pilar per complir aquests objectius. En concret, treballem els següents objectius:

Objectiu 3: Salut i benestar.Objectiu 4: Educació de qualitat. Buscar solucions equitatives i d'accés universal.

Objectiu 3: Salut i benestar.Objectiu 5: Igualtat de gènere. Reconèixer i valorar els treballs domèstics de la dona en el món rural, visibilitzant el seu paper dins la població. Posar fi a la descriminació envers els treballs femenins.

Objectiu 3: Salut i benestar.Objectiu 6: Aigua neta i sanejament. Protegir i restablir els ecosistemes relacionats amb l'aigua i potenciar l'ús eficient dels recursos hídrics.

Objectiu 3: Salut i benestar.Objectiu 11: Ciutats i Comunitats sostenibles. Protegir i salvaguardar el patrimoni cultural i natural.

Objectiu 3: Salut i benestar.Objectiu 15: Vida d'ecosisitemes terrestres. Recuperar la biodiversitat de la zona.

Agenda 21 de la Cultura

Les veus d'aigua també segueixen l'Agenda 21 de la Cultura, que estableix les bases d'un compromís pel desenvolupament cultural amb vocació mundial. En aquest sentit, el nostre projecte es compromet amb els drets humans, la diversitat cultural, la sostenibilitat i la democràcia participativa.

Agenda 21 de la CulturaArticle 1: Drets culturals. L'Ajuntament adopta mesures per facilitar la participació dels habitants (de manera individual o com a representants de grups de la societat civil) en l'establiment de prioritats, la presa de decisions, l'execució o l'avaluació de les polítiques culturals.

Agenda 21 de la CulturaArticle 2: Patrimoni, diversitat i creativitat. L'Ajuntament promou la celebració d'activitats culturals amb la vocació de donar visibilitat a la creació artística i promoure les trobades entre diversos grups de la població.

Agenda 21 de la CulturaArticle 4: Cultura i medi ambient. Els factors culturals (que inclou coneixements, tradicions i pràctiques de totes les persones i comunitats) apareixen en les estratègies locals de promoció de la sostenibilitat ambiental.

Agenda 21 de la CulturaArticle 7: Cultura, planificació urbana i espai públic. L'Ajuntament reconeix l'espai públic (per exemple, carrers, places i altres àrees comunes al municipi) com un recurs clau per a la interacció i la participació cultural.Aquesta actuació forma part del projecte de la Museïtzació de l'espai de la Font Gran i ha comptat amb una subvenció de la Diputació de Barcelona. 

Localització relacionada

Campanya Sequera EAS - Talla\'t amb l\'aigua!
Recollida de deixalles - Cubells amb Xip - Banner