Turisme

Història de Taradell

Els primers vestigis es remunten al neolític mitjà i recent (4300-2500 aC), tal com demostra la tomba antropomorfa de Gasala.

Els ausetans van ocupar la zona entre el 1200 i el 650 aC. Els romans també varen instal·lar-s'hi als voltants del segle II aC. Però no és fins al 893 dC que en un document es fa esment per primera vegada del terme. El Senyor de Taradell dominava també els termes actuals de Viladrau, Santa Eugènia de Berga i Sant Julià de Vilatorta, amb més de 90 km2.

Si bé en l'època medieval el municipi era eminentment rural i tenia una important població agrícola repartida entre els masos i alguns habitants de la Sagrera, a començaments del segle XVI, tot i mantenir igualment la dedicació a l'agricultura, pren importància el gremi de paraires i teixidors, que entrà en crisi el s. XVIII. Serà a mitjans del s. XIX quan sorgeix una nova indústria que revitalitzarà l'economia, amb la introducció de les noves fàbriques tèxtils.

A principis del s. XX va començar a ser una vila d'estiueig per la seva situació envoltada de boscos i fonts. A finals del segle XX, la crisi del tèxtil va frenar-ne el creixement i va derivar en inversions a la indústria alimentària, metal·lúrgica i de maquinària.

Escuts Taradell AnticsActualment, Taradell és una vila dinàmica i moderna que destaca pel gran esperit associacionista dels vilatans i un comerç profundament arrelat. La seva orografia oberta i ben comunicada ha donat als taradellencs una indubtable inquietud cultural i festiva; enorgullits de la seva vila, fan de Taradell un poble actiu i acollidor per als visitants.