Biblionotícies

Viu el dia a dia de la teva biblioteca!
Dijous comentarem 'El cor de les llavors'
El primer Club de Lectura de la Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell del 2017 estarà dedicat a l'obra de Maria Lluïsa Latorre, El cor de les llavors.

Després que s'hagués de suspendre, fa quinze dies a causa del temps, el Club de Lectura del mes de gener es farà aquest dijous, 9 de febrer, a partir de 2/4 de 8 del vespre. El llibre tracta d'una història de ficció que proposa una anàlisi crítica dels organismes modificats genèticament o OMG, a la Biblioteca de Taradell.

Veure entrada completa
'Un carnestoltes ple de contes' a la Biblioteca de Taradell
L'Hora del conte del mes de febrer estarà dedicada al Carnaval. 

Arriba el mes de febrer, el mes dels carnavals. El proper dijous, 16 de febrer, a la Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell celebrarem el Carnaval amb en Joan de Boher. Serà en el marc de l'Hora del conte i amb Un carnestoltes ple de contes. L'activitat començarà a 2/4 de 6 de la tarda i es farà a la sala Infantil de la Biblioteca. Es tracta d'una sessió de contes especial pel carnestoltes en la qual els nens i nenes representaran tres contes populars adaptats per a l'ocasió: Els tres porquets, La caputxeta i La Blancaneus. El narrador serà l'encarregat de portar les diferents disfresses, complements i dirigirà els nens en la seva actuació perquè com diu De Boher “a la maleta d'en Joan hi ha disfresses per a tothom”. 

Primera sessió dels laboratoris de lectura: 'Quatre caixes i un univers'
Aquest mes de febrer encetarem  els Laboratoris de lectura portàtils a la Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell. 

Es tracta d'un espai de creació dirigit a famílies que conviden a experimentar al voltant de la lectura, tot regalant experiències compartides, significatives i especials.  Està adreçat a famílies amb infants de 4 a 6 anys.  La primera sessió es titula Quatre caixes i un univers i es farà el dilluns 6 de febrer a 2/4 de 6 de la tarda: Quatre caixes que afirmen no ser-ho. Quatre colors que pinten el món. Una sorpresa, temps per mirar i coses que canvien fins a tornar a ser el que eren. Els laboratoris són una activitat per fer en família en la qual els llibres i l'experimentació són els protagonistes.

Ho vindreu a investigar?

Xerrada d'Alba Rosique sobre 'Com podem parlar de la por amb els fills i intentar afrontar-la amb l'ajuda dels contes'

La piscòloga i psicoterapeuta formada en teràpia familiar Alba Rosique oferirà el proper dimecres 15 de febrer una xerrada a la Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell. Amb el nom de Com podem parlar de la por amb els fills i intentar afrontar-la amb l'ajuda dels contes, Rosique ens parlarà de la por, "una emoció molt natural que ens avisa del perill. És totalment lícita i adaptativa, però no sempre ens ho posa fàcil. En tenim de molts tipus i a vegades alguna més “punyatera” que d'altres, i fins tot a vegades provoca que deixem de fer allò que ens agradaria. De quina manera podem parlar de la por als nostres fills? Què podem fer per ensenyar-les-hi afrontar-ho?". I parlarà de com els contes "poden servir-nos per entrar al món de les pors; per parlar-ne i començar a fer-hi front".

 

Els 'Ésser diminuts i fabulosos' arriben a la Biblioteca de Taradell
Des d'aquest dilluns i fins al 10 de febrer es pot veure a la Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell l'exposició Éssers diminuts i fabulosos.

Des de temps immemorials, els homes i les dones han cregut que les forces de la natura eren genis, esperits, o divinitats, els uns bons, els altres dolents. A través de les descripcions i narracions de tradició oral, aquesta “fauna espiritual” ha anat passant de generació en generació.A la mitologia catalana també se'n troben d'éssers eteris, incorporis, impalpables, de naturalesa fabulosa i diminuta. Els més coneguts són el follet, el minairó, el dimoni boiet, la petita dama i en Perot i la Caterineta. Si els voleu veure de ben a prop, els trobareu a la Biblioteca on hi ha l'exposició Éssers diminuts i fabulosos. Podreu conèixer com són, on els podeu trobar i llegir una tria de relats que exemplifiquen les relacions que han mantingut amb els humans.

 

Nascuts per llegir amb Alma i la Mar de contes.
La primera edició del Nascuts per llegir del 2017 a la Biblioteca de Taradell anirà a càrrec d'Alma i la Mar de contes. 

L'activitat, que es farà el dimarts 31 de gener a partir de 2/4 de 6 de la tarda, porta per nom Contes i tresors per a nadons i està dirigida a infants d'1 a 3 anys. En aquesta ocasió, l'Alma i els seus titelles explicaran tres històries quotidianes i familiars: T'estimo molt, L'arbre trist i La Rínxols d'or. Acompanyada de música, cançons, objectes i titelles ajudarà que els més petits es puguin iniciar al món màgic de la lectura explicant-lis aquests tres contes. Les places són limitades i cal inscripció prèvia: pujolscl@diba.cat.

 

Gerard Tió, Tomeu Sala i Isabel Clot guanyen el concurs d'Instagram #jovaigambatxadebarballó
Aquest dissabte, en el marc de l'acte anual del Grup de Recerca Local de Taradell es van lliurar els premis del Concurs d'Instagram #Jovaigambatxadebarballó que es va organitzar en motiu de la cavalcada de Reis de Taradell del passat 5 de gener del 2017.

El jurat estava format per membres de l'Arxiu Fotogràfic, del Grup de Recerca Local de Taradell, de la Biblioteca Antoni Pladevall i Font i de la Comissió de la Cavalcada de Reis i els guanyadors van ser Isabel Clot, Bartomeu Sala i Gerard Tió. El jurat va decidir que, a banda de la millor foto i la més original es lliuraria una accèssit a la foto més representativa d'aquesta nit màgica. En total es entraven a concurs una seixantena de fotos que havien d'estar pujades a Instagram amb l'etiqueta #jovaigambatxadebarballó i #reistaradell17. Els participants també havien de ser seguidors de l'Instagram de la Biblioteca de Taradell (@bibliotaradell).

Veure entrada completa
Emotiu acte del Grup de Recerca de Taradell
Per vuitè any consecutiu, el Grup de Recerca Local de Taradell ha fet balanç de la feina realitzada el llarg del curs. Va ser aquest dissabte en un emotiu acte que també va servir per donar les gràcies a les persones entrevistades el darrer any.

En el passat 2016 es van realitzar 15 entrevistes de vida a la gent gran de Taradell. Laia Miralpeix, coordinadora del Grup de Recerca Local va explicar que “són aquelles entrevistes on es fa un repàs de tota la vida de la persona, des de la seva infantesa, els primers records, l'escola, la família, les festes, la feina, etc.”. També va destacar que “fragments d'aquestes entrevistes, com veurem en el reportatge que presentem, ens han de servir o les podem utilitzar pels monogràfics que anem fent des del Grup de Recerca”. A banda de les entrevistes de vida, també s'han realitzat deu entrevistes temàtiques: set de les quals es van fer servir per l'audiovisual En Mingo Poiós: de personatge popular a personatge de llegenda, presentat a l'agost passat en el marc de la festa major; dues d'elles sobre el teatre “ja que estem treballant aquest tema” i una sobre la formació musical Els Brillants. D'aquestes entrevistes es va poder veure un fragment d'elles.

Veure entrada completa
El Grup de Recerca Local de Taradell presenta el documental ‘Les atxes de barballó a Taradell’
Coincidint amb els actes de la festa major d'hivern de Taradell, el proper dissabte 21 de gener, el Grup de Recerca Local de Taradell (GRLT) farà l'acte anual que serveix per repassar la feina realitzada al llarg del darrer any i que porta per nom Fent Memòria 2016. Un any recollint records i vivències de la gent gran de Taradell. També es presentarà l'audiovisual 'Les atxes de barballó a Taradell'. 

El Grup de Recerca Local de Taradell es va crear l'any 2009 davant la necessitat de recollir els records i vivències dels taradellencs  que van néixer i viure al segle XX i que han estat testimoni d'un segle d'importantíssims canvis socials, tecnològics, polítics i culturals. Des de llavors s'han enregistrat al voltant de 210 entrevistes i s'han realitzat 15 documentals: Jordi Coll, l'escloper de Taradell (2009), Pere Cantal, una vida a pagès (2009), Els jocs dels nostres avis (2010), La vinya a Taradell (2010), L'escola dels nostres avis: El Gurri (2010), L'escola de les monges. Històries viscudes (2011), Fem mató amb la Cèlia Santigosa (2012), La fira de Santa Llúcia (2012), La matança del porc a Taradell (2013), La fàbrica tèxtil de Can Costa (2014), L'Escola del Colomer (2014), La festa del carrer Sant Sebastià (2015); En Mingo Poiós, de personatge popular a personatge de llegenda (2016); Les atxes de barballó (2016).

Veure entrada completa
Aquest dimecres comença la tercera edició d'El Racó d'en Tià
Setze famílies de Taradell s'han inscrit per formar part de El Racó d'en Tià, un espai per a famílies amb infants de 0 a 3 anys que cada dimecres s'ofereix a l'Àrea Infantil de la Biblioteca Antoni Pladevall i Font.

El Racó d'en Tià, una activitat organitzada conjuntament entre la Biblioteca, l'Ajuntament de Taradell i la Mancomunitat la Plana, és un espai de trobada per a les famílies. Aquesta edició, la tercera, es portarà a terme tots els dimecres fins el 22 de març, de les 10 a les 12 del migdia. És un espai destinat a mares i pares amb fills de 0 a 3 anys i pensat per a infants que no vagin a l'escola bressol i vagin acompanyats per la mare, el pare o per tots dos.

Veure entrada completa