Xerrada 'Per no perdre el temps. Calendaris tradicionals, grans testimonis de la història' amb Amadeu Carbó i Norbert Tomàs

Es farà el 31 de març a les 7 de la tarda a la Bibliote

Divendres, 31/03/2023

Amadeu Carbó i Norbert Tomàs han escrit Per no perdre el temps. Calendaris tradicionals, grans testimonis de la història, un llibre que presenta una aproximació al món del l'edició dels calendaris tradicionals per posar en valor un gènere editorial que ha passat desapercebut, en gran mesura, en la historiografia. 

Durant la xerrada, que porta el mateix nom que el llibre, Carbó i  Tomàs aprofundiran en el coneixement del món d'edició dels calendaris tradicionals centrat en el segle XIX i principis del XX, posant en valor aquest gènere editorial que , en gran mesura ha passat desapercebut en la historiografia.

Aquesta xerrada, que compta amb la col·laboració del Tonis de Taradell, forma part dels actes de commemoració del Centenari Joan Lleopart, en Joan del Colomer.

Amadeu Carbó aportarà un relat sobre l'origen d'aquestes publicacions centrat en el vessant social i cultural de la literatura de canya i cordill. Dona a aquest relat un sentit antropològic en considerar que els calendaris han estat un instrument de gran utilitat per mesurar el temps vital, lineal i infinit, davant del temps astronòmic, cíclic i infinit.

Norbert Tomàs farà referència de  com la cultura popular coneixia, a través de les dites, el temps astronòmic i climatològic així com també l'ajudaven a organitzar les feines del camp i la vida festiva religiosa vinculada al santoral.

w Coberta Per no perdre el temps 2

Quantes tipologies de calendaris van existir? Com influïen les llunacions a l‘ordre de la vida?  Qui eren els almanaquers? Per què no es podien editar calendaris sense el permís del rei? Què va convertir Barcelona en un centre editorial de primer ordre? Com va evolucionar la imatge gràfica durant el segle XIX? Quin calendari va publicar un 30 de febrer? I una setmana de 10 dies?

Per no perdre el temps. Calendaris tradicionals, grans testimonis de la història i a partir d'una atractiva i variada mostra documental, centrada en el segle XIX i principis del segle XX, acompanyada del relat de nombroses curiositats, el llibre vol posar en valor aquest gènere editorial que, en gran mesura, ha passat desapercebut en la historiografia. D'una manera amena i molt gràfica, d"escobrirem com aquestes senzilles publicacions reflecteixen en gran manera els canvis viscuts a la Catalunya de la revolució industrial, tant a nivell social com editorial".

Per no perdre el temps s'estructura en set capítols, complementats per una bibliografia, un glossari i la traducció dels textos en castellà. Compta amb un pròleg a càrrec del reconegut folklorista Amadeu Carbó, qui també és l'autor dels textos juntament amb Norbert Tomàs. L'historiador Albert Domènech fa una aproximació històrica al context de l'època.

Els continguts dels capítols són els següents: Els orígens dels calendaris i almanacs,L'últim vestigi de la literatura de canya i cordill, La producció editorial. Entre l'absolutisme i la construcció de llibertats. Barcelona, centre editorial de primer ordre, La nova cultura de la imatge gràfica, Diversitat i singularitat i La pervivència d'un calendari vuitcentista a Catalunya-

El text central del llibre està enriquit amb nombrosíssims gravats i reproduccions en color de calendaris de tot tipus així com reproduccions dels seus interiors. També amb recursos gràfics i textuals als marges de les pàgines: dades, curiositats, dites, observacions,… Una estructura i format pensats per poder fer una lectura fàcil, amena i atractiva, i per convertir el llibre en una eina de consulta i de gaudi visual.