Nova edició del Cultura en Marxa a Taradell

Durant el mes de maig es podrà gaudir de tres propostes per conèixer el patrimoni local

Divendres, 10/05/2024

El projecte, impulsat des de les regidories de Cultura i d'Educació, té com a principal objectiu apropar la Cultura a la població d'una manera àgil i personalitzada. Amb aquest propòsit i amb la participació de la població, s'ha elaborat un ampli catàleg de rutes que busca arribar a tots els públics, amb la voluntat de despertar l'interès i involucrar a totes les persones que ho desitgin.

La cultura és el punt de referència i el denominador comú present a totes les rutes, que abasta les diferents àrees del coneixement, des de l'etnologia fins a la biologia, amb la finalitat de transmetre competències i valors centrats en el patrimoni, la història i l'art.

Tanmateix, aquesta iniciativa vol potenciar tots els recursos que té Taradell per divulgar coneixement científic, educatiu i cultural. Amb l'objectiu no només difondre el patrimoni material, sinó també l'immaterial, tant tangible com intangible, natural i documental, amb la visita als diferents indrets.

Aquesta primavera es poden realitzar tres propostes de les caminades de Cultura en Marxa: La Catifa de Corpus, Aproximació a la Cultura Rural i les Orquídies a Taradell.

Catifa Corpus (12)

La Catifa de Corpus A Taradell la processó de Corpus era una tradició en la qual s'engalanaven els carrers sobretot de la Vila i Sant Sebastià. A la processó de Corpus hi assistien les autoritats civils i eclesiàstiques. Actualment, Taradell recupera les catifes però amb caràcter festiu i civil. En les tres edicions que s'han fet de les catifes s'han elaborat tres models i s'han après les tècniques per realitzar-les. Es podrà realitzar l'alfombra d'enguany a la Plaça el dissabte dia 25 de maig a les 10 del matí. 

El diumenge 26 de maig a dos quarts de nou es sortirà de Can Costa per arribar al Colomer acompanyats del Centre Excursionista. Mas El Colomer forma part de l'Ecomuseu del Blat i acull una de les col·leccions més completes d'eines del camp, guarniments d'animals i objectes de cistelleria.

Sala Museu del Blat

El pagès Joan Lleopart (en Joan del Colomer) va començar a la dècada del 1970 una recuperació d'aquestes peces que guardava en els antics graners del Mas, i que va dur a terme durant gairebé trenta anys. Això va permetre crear aquestes col·leccions tan valuoses que ens acosten a descobrir els canvis en la tecnologia agrícola. L'any 2001 la col·lecció de cistells va ser objecte d'un estudi, en el marc de l'Inventari Etnològic de la Generalitat de Catalunya del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana. La visita estarà guiada pels propietaris, Montse Lleopart i Xavier Barceló.

Lúltima caminada serà per conèixer orquídies que trobem als voltants de Taradell. La ruta guiada serà a càrrec de Pere Espinet que ens descobrirà les especies d'Orquídies que habiten a Taradell. La ruta sortirà de la Plaça de les Eres el dijous dia 30 a les 7 de la tarda, per dirigir-nos a la zona de la Codina i el Pujol, i s'acabarà al Jardí d'Orquídies ubicat a Can Granada.

Jardí orquídies (1)

Per guadir d'aquestes rutes cal que us inscriviu enviant un correu electrònic a reserves@taradell.cat.