El MOS(T) és el producte gastronòmic de les Jornades de Patrimoni d'enguany

Les postres, creades per les pastisseries de Taradell, es podran degustar durant el Sopar de Patrimoni del proper 15 de juliol

Dissabte, 15/07/2023

Amb la idea d'involucrar els sectors econòmics i crear una marca de poble, cada any la Taula de Patrimoni, que conformen l'Ajuntament i les entitats del poble, participa en l'elaboració d'un nou producte gastronòmic. Aquest producte és presentat durant el Sopar de Patrimoni que tanca les Jornades de Patrimoni de cada any. Així, aquest 2023, que les jornades tenen la vinya com a eix, es presentarà el MOS(T), una nova creació gastronòmica de les pastisseries de Taradell.

Què és el Mos(T)?

Aquest nou producte local ha set possible gràcies a la col·laboració de quatre pastisseries locals de renom: la Pastisseria Sant Genís, la Pastisseria Mont-rodon, El Xocolater de Taradell i el Forn Sant Sebastià. Amb una barreja perfecta de tradició i creativitat, aquestes postres úniques combinen amb èxit la crema, la suavitat del pa de pessic i l'aroma subtil del vi. Els pastissers han dedicat el seu temps i talent per crear una experiència gastronòmica extraordinària per a tots els amants dels dolços.

El pa de pessic, fet amb cura i delicadesa, aporta una base suau i esponjosa que es fon en boca. La crema, preparada amb ingredients de qualitat i una tècnica artesanal, ofereix una cremositat i un sabor que combina a la perfecció amb el pa de pessic. Però el secret d'aquesta creació és el toc de vi que li dona una dimensió nova, evocant la tradició de les vinyes a Taradell.

Després de moltes deliberacions i tastets, amb la participació de les entitats locals i els membres de la Taula del Patrimoni, s'ha decidit batejar aquesta delícia com a “Mos(T)”. I, com el Pa de les Eres i la Botifarra Gitana dels dos anys anteriors, el “Mos(T)” es vendrà uns dies assenyalats al llarg de l'any. Aquesta edició limitada permetrà que tots els habitants de Taradell i els visitants tinguin l'oportunitat de gaudir d'aquesta exquisida creació i experimentar els sabors únics del nostre patrimoni gastronòmic.

Mos(T)

El Sopar de Patrimoni finalitzarà, doncs, amb aquestes postres, però a més constarà dels altres dos productes de Taradell —amb motius culturals, històrics i tradicionals del poble— creats pel comerç local en les dues edicions anteriors: el Pa de les Eres i la Botifarra Gitana.

El Pa de les Eres

Durant les Jornades de Patrimoni del 2021, centrades en el món del blat, els forners del poble van crear aquest pa amb la idea que fos representatiu de la festa. Quatre forners de la localitat, el Forn de llenya de Bellpuig, el Forn de pa Mont-rodon, el Forn de pa Riera i el Forn de pa Sant Sebastià, van participar en una reunió de la qual va sorgir la proposta que aquest pa fos elaborat amb xeixa, una varietat antiga de blat que havia estat cultivada amb freqüència a Taradell anys enrere i que gaudia de gran popularitat entre els pagesos. La xeixa és un cereal resistent, que s'adapta perfectament a les baixes temperatures que caracteritzen la Plana de Vic. No obstant això, la seva producció és escassa i això la converteix en una opció poc viable des del punt de vista econòmic. Malgrat això, els forners del nostre poble van decidir assumir aquest repte i crear un pa que conté, com a mínim, un 50% de xeixa. Amb aquesta iniciativa no només es va voler homenatjar la tradició del blat, sinó també preservar la memòria col·lectiva dels antics conreus de xeixa a la nostra terra.

El Pa de les Eres no només simbolitza el treball i la dedicació dels pagesos locals, sinó que és una declaració a favor de la preservació del patrimoni agrícola i la valoració de les varietats autòctones. Representa el respecte pel passat i de l'orgull en la nostra identitat cultural com a poble i ha unit a la comunitat en la valoració del nostre llegat agrícola recordant a tots la importància de conservar i difondre les tradicions locals.

Amb cada mossegada d'aquest pa deliciós, els habitants del poble recorden la importància de la terra i els fruits que ens regala, inspirant-nos a valorar i protegir el nostre patrimoni natural i cultural per a les generacions futures.

Pa de les Eres

La Botifarra Gitana

En el marc de les Jornades de Patrimoni del 2022 dedicades a l'aigua i els seus usos en el món rural, i gràcies a l'esperit col·lectiu i la cooperació entre els sectors econòmics per promoure el desenvolupament local inspirats en l'èxit de l'edició anterior, cinc carnisseries es van unir per a crear un producte singular que incorporés la sajolida. Aquestes carnisseries van ser la Carnisseria Mascarell, la Carnisseria Muntal, la Carnisseria can Codina, Ca l'Esther i Casa Flora.

La sajolida és un ingredient cultivat al Parc de les Olors conegut per les seves propietats digestives i en destaca la seva rellevància en la cuina mediterrània. Es va decidir fusionar-lo amb un altre dels plats típics catalans: la botifarra. Així va néixer la "Botifarra Gitana", una deliciosa creació que combina els dos sabors, convertint-se en un producte únic i exclusiu per a la regió.

Tots els carnissers van elaborar diverses mostres i es va dur a terme una votació popular a la Taula de Patrimoni. Allí es decidí anomenar-la "Botifarra Gitana", convertint-se ràpidament en una mostra tangible de la cultura culinària i del treball en equip. Així doncs, la "Botifarra Gitana" no només va tenir un èxit rotund en el marc de les Jornades de Patrimoni, sinó que també ha creat un sentiment de comunitat i orgull local. Aquesta creació culinària ha demostrat que, mitjançant la col·laboració i la valoració dels recursos pròpis, es pot impulsar l'economia local i, al mateix temps, preservar el patrimoni cultural del poble.
Botifarra Gitana

Aquests tres productes s'identifiquen amb els següents distintius gràfics, que identifiquen els establiments de Taradell on els podem trobar.

Pa de les Eres logotip Logo/segell Botifarra Gitana 1080x1080 Logo/segell Mos(T) 1080x1080

Si veieu algun d'aquests emblemes a les botigues de la vila, no us n'estigueu de demanar els productes que són part del patrimoni de Taradell!