Esbart Sant Genís

Adreça
Crta. de Balenyà, 110 - 08552 - Taradell - Barcelona
Correu electrònic
Contacte
Laia Solé Miquel

L'esbart dansaire de Taradell va ser fundat a partir d'una tradició de ball que hi havia al poble; els anys 30 es ballava el “Ball del ciri” per la festa del carrer de Sant Sebastià (tan sols es va deixar de ballar per la guerra civil, 1936-1939).

L'Esbart, com a tal, es va fundar el 1957 promogut per l'alcalde Vicenç Autonell, per mossèn Genís Padrós i per Joan Pressegué, Pere Cuní i Josep Generó. Mossèn Genís va recomanar Vicenç Orriols perquè ensenyés nous balls.

Esbart dansaire Sant Genís

Les ballades de la primera etapa (1957-1965) que es feien al poble eren per les festes del carrer de Sant Sebastià i per la Festa Major, a l'envelat. Fora del poble, també se'n feien: a Ripoll (primera ballada), a Manlleu i a altres indrets.

L'esbart va deixar de funcionar durant un temps (1965-1977), encara que es van mantenir les ballades per les festes del carrer de Sant Sebastià i per Pasqua, gràcies al suport de la gent del poble.

Esbart dansaire Sant GenísL'any 1977 va ressorgir l'esbart de la mà d'alguns exdansaires. En aquest moment va néixer la festa del soci i l'arrossada. Va reforçar els assajos el senyor Navarro, de l'esbart Manresà.

Els anys 80 l'esbart va realitzar nombroses actuacions a la televisió i a molts llocs del món. Van actuar en diversos festivals internacionals i es van fer intercanvis culturals.

L'esbart actual té dos grups infantils, un de juvenil, un d'adults i el cos de dansa de l'Esbart; en total uns 80 balladors i balladores. I uns 150 socis que col·laboren desinteressadament a mantenir la nostra entitat que, malgrat la crisi, continua portant la dansa catalana arreu de Catalunya.