Cultura i Festes

Els Reis d'Orient arriben a Taradell després de dos anys de pandèmia

Dijous, 05/01/2023

Avui els Reis d'Orient han tornat a Taradell amb tota normalitat després de dos anys de pandèmia, i ho han fet saludant a tothom, amb paraules d'estima i desig de Pau...

Ara ja tenen la clau per deixar els seus presents (i una mica de carbó) a totes les cases de la nostra Vila!

Us deixem els discursos que el Rei Gaspar i l'alcaldessa de Taradell, Mercè Cabanas, han adreçat al públic congregat a la plaça de les Eres per rebre Ses Majestats.

Discurs del Rei Gaspar als nenes i nenes de la Vila de Taradell

Sra. Alcaldessa! Vilatanes i Vilatans! Nens i nenes! Bona Gent de la Vila de Taradell!!!

El Rei Melcior, el Rei Baltasar i jo mateix, el Rei Gaspar, us agraïm de tot cor aquesta esplèndida rebuda que sempre ens oferiu, sobretot després del llarg camí que hem fet des de les terres llunyanes d'Orient.

Sabeu? Durant l'any, quan pensem amb Taradell i en la nostra arribada, sempre en tenim un bon record i esperem que arribi aquest moment. Ens agrada molt que ens ensenyeu el camí cap a casa vostra amb les atxes de barballó. Sobretot, sobretot, sobretot... no perdeu mai aquesta tradicional i bonica manera de fer-ho.

Un any més ja som aquí! Però ja ens ha costat, ja! Cada any trobem molts canvis en la nostra ruta cap a Taradell. Aquests dies hem travessat moltes contrades i hem trobat gent molt diferent: llengües, costums, menjars... Més del que us pugueu imaginar! Tot molt variat i divers, diferent i contraposat, però no sempre en pau i harmonia com la que teniu aquí.

En el llarg viatge que ens ha portat fins aquí, hem trobat massa conflictes i guerres, i no hi podem fer res. Nosaltres, creiem que tothom hi ha de posar un polsim de voluntat i de ganes, per tal que en tot el món la Pau, el respecte i la llibertat, sigui una constant diària i un bé preuat.

A les dones i homes, nenes i nens, que ens hem trobat en aquest llarg camí, els mirem als ulls. No cal que ens parlin. No cal que ens diguin res. Però a totes elles els hi veiem una mirada clara, neta i lluent quan saben qui som. Aquesta, és la mateixa mirada que ara mateix veiem en els vostres ulls. Us mirem i sentim la vostra mirada plena d'amor i d'il·lusió, que any rere any es va renovant, va perdurant i va en augment, malgrat tot...

Per això us volem demanar una cosa. Abans que obriu tots els regals que us hem portat, agafeu la vostra família de les mans, tanqueu un moment

els ulls i penseu amb tota aquesta gent que hem trobat. Així, ens podreu ajudar a fer realitat el nostre desig i que a partir d'ara també volem que sigui el vostre: que l'amor, el respecte, la pau i la il·lusió els hi arribi molt aviat.

Nens i nenes de Taradell, ens heu demanat moltes joguines. Algunes us les deixarem, però d'altres no serà possible... Ens demaneu totes les que surten a la televisió i a internet, i n'hi ha moltes que potser no hi surten i són tant o més interessants.

Però també ens agradaria una cosa, que alguns d'aquests regals que us hem portat, els compartiu amb els vostres amics i amb la família. Perquè és molt important i necessari compartir, participar, sortir a jugar al carrer, al pati, a la plaça...

Ah! I per cert, també hem dut algun sac de carbó. Us heu portat molt bé, però sempre hi ha algun motiu per guanyar-vos-en un trosset: Hi ha qui no vol fer els deures, no vol anar a dormir quan toca, no es vol menjar la verdura i de tant en tant diu alguna petita mentida... Però estem molt contents de la vostra bondat.

Us agraïm de nou la vostra presència i les vostres atencions que anem trobant a cada una de les vostres llars. A cada casa trobem un petit àpat, per nosaltres i pels nostres patges, que ja estan treballant. Mentre sou aquí a la plaça, tots ells ja obren les portes i finestres amb la clau màgica per deixar-vos els regals. Alguns ja els trobareu quan arribeu a casa i els altres demà al matí.

Rebeu la nostra estima, el nostre desig de Pau i d'amor i us demanem sobretot, que sigueu molt feliços. Que estimeu als que teniu al voltant i els ajudeu en el què pogueu. Nosaltres no arribem a tot arreu. Un milió d'abraçades nenes i nens de Taradell i un milió de petons per a tothom. Molt bona nit i fins a l'any que ve!

Discurs de benvinguda de l'alcaldessa als Reis d'Orient

Infants, famílies! Quina alegria!! Després de dos anys d'una maleïda pandèmia, ens podem tornar a aplegar a la plaça de les Eres per donar aquesta entusiasta benvinguda als Reis de l'Orient. Us agraïm molt que hàgiu respost a la crida en aquesta freda, però màgica nit!

Ses majestats! Per al nostre poble sou els únics Reis! Veniu de molt lluny, de l'Orient, com ens heu explicat i heu vist desgràcies i dissorts, però també bons cors. Per això us volem recordar, a poc a poc, en la nostra llengua catalana, per a nosaltres signe essencial d'identitat com a poble, que Taradell és un poble amable, acollidor, treballador, on tothom qui hi arriba de bona voluntat, con vosaltres, hi té casa seva. Quan hem demanat als infants què us demanen, el primer que ens han dit és PAU, així en majúscula, perquè al món hi ha més de 100 milions de persones refugiades, desplaçades amb vides truncades per culpa de guerres, conflictes i desastres naturals. Ens cal Pau, respecte i connexió amb l'altre i després les joguines...

Som un poble ple de persones de bon cor, voluntàries, com les que amb les seves atxes de barballó, seguint tradicions ancestrals, us han il·luminat el camí. Un poble que treballa dur per ser més just, més sostenible, més equitatiu. Un poble on aquests dies la quitxalla ens encomana il·lusió, alegria i molta energia, que ens agradaria escampar arreu. No podem pas somriure sempre a la vida, però sí somriure a la bondat!

Gràcies a tothom qui comparteix aquests bons desitjos de Nadal tot l'any i moltes gràcies a la Comissió de Reis que treballa amb amor, civisme i alegria per fer-nos tornar, per una nit, a la innocència de la infantesa.

Ses Majestats, us agraïm de tot cor les vostres sentides paraules d'encoratjament, desitgem de tot cor que els bons somnis es facin realitat i us preguem consol als qui han perdut éssers estimats i als que pateixen.

Nosaltres volem mantenir el misteri d'aquesta nit i la poesia ens hi ajuda. Per això us acomiadem amb uns dolços versos de la Joana Raspall:

AMOR

Necessitem la llum d'una mirada
que ens faci entendre el món.
Necessitem l'escalf d'una besada
que ens assereni el front.

Tots som humans,
meitat carnals i àngels,
meitat pau i terror.

Tots som infants.
I tots, rebels o dòcils,
necessitem amor.

Melcior, Gaspar i Baltasar, sigueu molt benvinguts. Aquí teniu la clau que obre totes les portes de Taradell. Grans i petits ens hem esforçat per portar-nos bé; hem treballat per la comunitat i avui ens mereixem algun regal. No us entretenim més: teniu molta feina per endavant en aquesta màgica i llarga nit on passareu per totes les cases!

Visca els Reis de l'Orient! Visca Taradell!! Visca Catalunya lliure!!!

Més avall podeu veure algunes de les imatges que ens ha deixat el seu pas per Taradell.

Fotos i/o vídeos relacionats

Reis Taradell 2023Reis Taradell 2023Reis Taradell 2023Reis Taradell 2023Reis Taradell 2023Reis Taradell 2023Reis Taradell 2023Reis Taradell 2023Reis Taradell 2023