Maria Dolors Portas i Aureli Trujillo guanyen el 16è Premi Solstici de Taradell

16/06/2018
16 de juny de 2018
La setzena edició del Premi Literari Solstici ja té guanyadors. Maria Dolors Portas, en prosa i Aureli Trujillo, en poesia, es van emportar el primer premi del certàmen literari. Jofre Cedó, en poesia i Martina Espasa, en prosa, van guanyar el Premi Jordi Capell. 

La Biblioteca de Taradell va acollir aquest dissabte al migdia el lliurament de la setzena edició del Premi Literari Solstici. El jurat, format per Carme Bayot i Puig, Rosa Codina i Costa, Antoni Pladevall i Arumí, Aina Homs i Godayol, Jesús Ramos i Santiago, Aleix Solà i Pascual i Lluís Rovira i Masnou van ser els encarregats de triar els guanyadors de les respectives categories i modalitats d'un total de 110 treballs. A l'acte hi van assistir l'alcalde de Taradell, Lluís Verdaguer; Víctor Pallàs, d'Òmnium Cultural; Anna Capell, en representació de la família Capell i Antoni Pladevall i Arumí, membre del jurat, a banda d'altres representants polítics i culturals del municipi. L'acte va estar amenitzat amb la música de Pau Albert i Ramon Dordal.

 

Solstici_2018-4.jpg

 

Solstici_2018-15.jpg

En prosa, el primer premi va ser per Maria Dolors Portas Sesé, de Calonge per El joc de les paraules amagades. El jurat va destacar-ne "una història ben construïda al voltant de tres moments allunyats amb el temps i les formes, però amb unes coincidències en el fons com ara l'empresonament de Miguel Hernández a la guerra civil, unes detencions polítiques a les cel·les dels soterranis de la comissaria de Via Laietana a la postguerra, i l'actualitat, amb la recuperació de la memòria històrica i la manifestació del passat onze de març per la llibertat dels actuals presos polítics. Una història d'injustícies que es repeteixen i que ens ensenyen que una societat no evoluciona si manté –sense eliminar-los- aquells defectes que l'han marcat profundament. Tot lligat amb uns elements com la coincidència dels noms o del moment i lloc equivocat, amb un llenguatge i un ritme àgil”. La guanyadora va rebre 400 euros. 

 

 

Solstici_2018-3.jpg

 

El segon classificat, que va rebre 250 euros" va ser per La teva vida de Francesc Sáez Maeso de Terrasa per "la seva originalitat, pel seu llenguatge i pel seu ritme àgil, una obra que barreja tres moments d'una mateixa vida en un somni alliberador. Com un “collage” surrealista entre un passat i un futur que ara ja es present”. 

 

 

Solstici_2018-16.jpg

 

Aureli Trujillo Cabezas, de Reus, es va tornar a imposar en la modalitat de poesia. Enguany amb Nova triologia del temps. El jurat la va premiar premiar per ser una unitat “rodona”, al conjunt de poemes, molt ben estructurats, amb un lèxic molt ric, amb imatges valentes i amb la unió molt ben aconseguida del fons i de la forma”.

 

 

Solstici_2018-1.jpg

 

El finalista va ser Joan Armengol Puig, de Solsona, amb Autobiogràfic, una obra en la qual el jurat en va destacar “l'estructura dels sis sonets ben estructurats –que bé podrien ser un de sol, com un poema en sis parts-, per les rimes assonants i el gran ritme que manté durant tot el recull, especialment l'últim, pel seu llenguatge ric i la molta imatgeria”. Com en la modalitat de prosa, el guanyador es va emportar 400 euros i el finalista, 250. En la categoria adults s'hi van presentar 73 treballs, 46 en prosa i 27 en poesia.

 

 

Solstici_2018-5.jpg

 

Pel que fa al premi Infantil Jordi Capell, el guanyador en la modalitat de poesia va ser el taradellenc Jofre Cedó Cuenca amb L'oceà. El jurat en va destacar "l'ús –poc freqüent en els treballs infantils- del vers lliure i per unes imatges ben trobades”. 

 

Solstici_2018-6.jpg

 

En prosa la guanyadora va ser Martina Espasa Jiménez de Barcelona Un cub, diferents cares per "la seva original estructura en forma de dau, on l'autor escriu el text descrivint diferents cares que alhora formen part d'un tot”. En aquesta categoria s'hi van presentar 37 treballs, 22 en prosa i 15 en poesia. 

 

Solstici 2018 - guanyadors