L’Ajuntament instal·la tres plafons divulgatius sobre la història de la Font Gran

Els plafons formen part del projecte cultural Les veus d'Aigua i la Ruta de l'Aigua

Divendres, 31/03/2023

Plafó Els safreigsAquest dijous dia 30 de març s'han instal·lat tres plafons informatius a la Font Gran amb contingut d'interès històric i cultural del projecte Les veus d'aigua, que permet donar vida al passat d'aquest lloc, projecte que s'inscriu al seu torn a la Ruta de l'Aigua de Taradell. Aquests panells consten de fotografies històriques del lloc associades a un codi QR, amb el qual s'accedeix a la pàgina web on poder veure els vídeos dels protagonistes de la Font Gran, testimonis que ens expliquen en primera persona com feien ús d'aquest espai. Els tres plafons s'han distribuït per l'espai de la següent manera:

Els safareigs de la Font Gran

Plafó Els safreigsLa manca de llum elèctrica, clavegueram i d'aigua corrent a les cases feia que els safaretjos dels pobles fossin elements imprescindibles per la neteja de la roba. A Taradell, els safaretjos de la Font Gran van ser durant molts anys el punt de trobada de les dones que amb els coves plens de roba baixaven per fer la bugada. Els safaretjos públics tenien un seguit de normes per evitar transmetre malalties, i per aquest motiu normalment hi havia el safareig de la roba dels malalts. Però en aquests mateixos espais les dones, a part de rentar la roba, parlaven entre elles i es convertia en un lloc d'interacció col·lectiva.

L'oci a la Font Gran

Plafó Oci Font GranL'espai de la Font gran es converteix a principis del segle XX en un espai de trobada que acull dones, homes i nens. L'anar i venir al safareig i a la font converteix l'espai, sobretot a les tardes d'estiu, un lloc on trobar-se per parlar, prendre la fresca i ballar sardanes. Un espai públic que recull propostes d'oci i d'interacció entre la població i la cultura. Ja al segle XVIII el Gremi de Paraires hi ubicà la seva seu, on es celebraven també obres de teatre i actes culturals.

Així, l'oci és molt present en aquest espai, que en ser un lloc natural de trobada per a tota mena de gent, no només s'hi rentava o s'hi anava a buscar aigua, sinó que també s'hi cantava, s'hi explicaven històries, xafarderies, remeis... i pels més menuts era el seu espai d'oci.

L'aigua a la Font Gran

Plafó l'aiguaUna de les accions més habituals de la gent de Taradell fins a principis del segle XX va ser anar a buscar aigua a la font. La manca d'aigua potable a les cases feia que la Font Gran fos el punt de trobada per omplir els càntirs i portar aigua a casa. La font omplia els càntirs per poder tenir aigua fresca a les cases però això implicava baixar fins a la font carregats amb els càntirs.

L'espai de la Font Gran

L'espai de la Font Gran i la seva veu d'aigua van ser la raó per la qual la població de Taradell s'hi establís. Gràcies a la importància que amb el temps va anar prenent el Gremi de Paraires, aquí s'hi construí un edifici que s'utilitzava com a rentador de llanes i casa de reunions del mateix gremi. Al segle XVIII el gremi entra en crisi però el safareig i la font continuen sent utilitzats per la població per anar a rentar roba i a buscar aigua.

Amb la portada de l'aigua corrent a les cases, cap al 1912, i l'aparició de les rentadores anys més tard, aquest indret queda com a espai verd de la població i lloc d'esbarjo. Actualment l'espai és patrimoni històric, patrimonial i natural de Taradell.

Aquest és un projecte treballat des de la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Taradell, el Grup de Recerca de Taradell i l'Arxiu Fotogràfic, i ha comptat amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona.

Us convidem a endinsar-vos en un tros de la història de Taradell en la veu dels seus testimonis!

IMG 20230330 103914 IMG 20230330 103101

Localització relacionada