Salut

Aprovat per unanimitat el pressupost de Taradell per al 2021

Com a novetat, es destinen 25.000 € a pressupostos participatius

Divendres, 27/11/2020

Aquest dijous 26 de novembre l'Ajuntament de Taradell ha aprovat per unanimitat un pressupost equilibrat, amb inversions, de 6.836.272€ un 3,3% més que el d'enguany, que inicialment era de 6.570.158€. Aquest augment és possible gràcies a la suspensió de la vigència de la Llei d'Estabilitat Pressupostària, que marcava un 2,7% d'augment com a topall, i, sobretot per l'increment d'ingressos perquè hi ha més activitat i això ha fet créixer alguns padrons fiscals, com l'IBI o el servei municipal d'aigües.

La Regidora d'Hisenda, Núria Arau, va destacar que són uns pressupostos per respondre a la crisi excepcional que estem vivint, i per tant condicionats a que no hi ha augment de taxes i impostos, i sí en canvi més necessitats que l'Ajuntament ha d'afrontar sovint per suplir altres administracions, sobretot en l'àrea de benestar, sanitat i educació. El cap de l'oposició de Junts per Taradell, Santi Estragués va justificar el vot a favor en considerar que eren els únics pressupostos possibles i que es tractava de no fer invents.

Una de les novetats és que per primera vegada hi ha una partida per pressupostos participatius on la idea és que tothom entre 12 i 35 anys pugui proposar i decidir, a través del seu vot, l'ús de 25.000 € en inversions. Es vol cenyir a aquesta franja d'edat per ser oficialment la que es defineix com a jove, amb l'ànim d'implicar més aquest sector de la població en la gestió municipal.

El capítol de personal, que representa un escàs 20,89% del pressupost municipal, puja un 4,99% respecte a l'actual: per la regularització de situacions laborals, per l'augment del 0,9% dels salaris tal com preveuen els pressupostos de l'estat i per la creació d'una plaça tècnica de Joventut, Educació i Cultura. Aquesta figura és imprescindible segons l'equip de govern per poder tirar endavant una planificació en aquests àmbits tan essencials. Un exemple d'això és que Taradell no es va poder acollir a una subvenció per fer el Projecte Educatiu de Poble per no disposar de personal tècnic en aquesta àrea.

Pel que fa a les inversions, pressupostades inicialment en 250.000 €, es concretaran en 11 projectes compromesos en el programa republicà. En sostenibilitat hi ha la inversió en plaques fotovoltaiques a l'EAS, la rehabilitació de camins, començar un carril bici urbà, projectar la ruta de l'Aigua i un nou espai tancat per gossos al Pujoló. En governació i seguretat es preveu la instal·lació de càmeres de lectura de matrícula a les entrades del nucli urbà. També es contempla una inversió en la connexió, mitjançant fibra òptica, d'alguns equipaments i serveis municipals, així com la renovació del servidor de l'Ajuntament, una infraestructura crítica per a la gestió diària i els tràmits administratius.