Joventut

Presentació de la Campanya ''A cegues no mola'' a la Sala de plens de l'Ajuntament de Taradell

El proper dimarts 12 de juliol a la 1 del migdia a la Sala de plens de l'Ajuntament de Taradell el Sr. Lluis Verdaguer, president, l' Ester Puig, tècnica de joventut, i Bet Pol, tècnica d'Igualtat, de la Mancomunitat La Plana faran la presentació de la nova campanya ‘A cegues no mola' per aquest estiu.
Dimecres 06/07/2016
El programa “A cegues no mola”, liderat inicialment i durant els primers anys pel servei de Joventut, tenia l'objectiu de fer prevenció i reducció de riscos en matèria de drogues en el context de l'oci nocturn, i més concretament, a actes adreçats al públic jove durant les festes majors.
 
És a partir de finals de 2015 quan es decideix ampliar el seus àmbits d'actuació i no només intervenir en el context d'oci nocturn. Així mateix s'opta per treballar transversalment amb el programa d'Igualtat i incorporar la prevenció i sensibilització en conductes abusives i masclistes. Aquesta necessitat es va posar de manifest a partir de la participació al programa d'assessorament per a la prevenció de les violències masclistes amb joves anomenat “Estimar no fa mal” que ofereix la Direcció General de Joventut.

a cegues no mola

 
La campanya s'organitza en tres eixos, la prevenció, la sensibilització i la intervenció i inclou diverses actuacions:
  1. Campanya gràfica (pòsters, adhesius i pancartes) enfocats a 3 temàtiques: consum de drogues, civisme i violència
  2. Estand en espais d'oci nocturn amb personal tècnic per donar informació als joves, amb accés gratuït a ampolles d'aigua etiquetades amb el missatge de la campanya durant els actes festius, dispensació gratuïta de preservatius, tests d'alcoholèmia, suport i ajuda a persones que han patit una agressió; etc.
  3. Formació, sensibilització i dotació de recursos als professionals i/o altres agents que intervenen amb joves (tècnics de joventut i cultura, entitats, educadors socials, entre d'altres)
A més, s'està treballant un manual de recomanacions per a l'organització d'activitats des d'una perspectiva de gènere, s'ha elaborat un protocol d'actuació per a possibles agressions sexistes en l'estand i s'ha incorporat un taller de còctels sense alcohol a les activitats d'estiu dels diferents municipis mancomunats.

a cegues no mola

 
A través d'aquest conjunt d'actuacions es pretén reduir les conductes de risc entre el jovent que participa a la festa i sensibilitzar sobre els riscos derivats dels consums i les conductes de risc com l'abús de substàncies, la conducció sota els efectes de l'alcohol o el cansament, la sexualitat de risc, etc. També es volen promoure conductes cíviques en els espais d'oci nocturn.
 
Alhora la campanya pretén fer reflexionar sobre les actituds sexistes, abusives i discriminatòries, implicant a l'entorn que ha d'actuar davant una situació d'agressió sexista. Amb aquest objectiu s'ha elaborat un eslògan “El sexisme no està convidat a la festa”, que identifica el compromís que la Mancomunitat i els municipis que en formen part entorn la prevenció i sensibilització en conductes abusives i masclistes.

eslògan  el sexisme no està convidat a la festa - a cegues no mola

 
Aquest estiu 2016 es faran diverses intervencions coincidint amb la celebració de festes majors o festes joves, concerts, etc. a Taradell es podrà trobar l'estand el 27 d'agost, coincidint amb la Festa Major.
 
Per aquesta campanya es compta amb el suport que ofereix la Direcció General de Joventut, la Direcció general de Drogodependències de la Generalitat de Catalunya, l'Institut català de la Dona i també la Diputació de Barcelona.