Biblionotícies

Viu el dia a dia de la teva biblioteca!
Presentació del llibre 'L'ofici de cuidar. 30 anys de l'equip d'infermeria de l'Hospital Universitari de Vic'
La Biblioteca acollirà la presentació del llibre L'ofici de cuidar. 30 anys de l'equip d'infermeria de l'Hospital Universitari de Vic

Mogudes per la seva inquietud personal i amb la perspectiva del 30è aniversari del CHV, tres professionals del Consorci Hospitalari de Vic -Laura Arenas, Montse Bagaria i Cristina Teixidor- han recollit 45 històries de vida com a testimoni de l'evolució de les cures i de les relacions que s'estableixen amb les persones que atenen. Tota aquesta informació l'han  plasmat en el llibre L'ofici de cuidar. 30 anys de l'equip d'infermeria de l'Hospital Universitari de Vic que el proper dijous 12 d'abril a 2/4 de 8 del vespre es presentarà a la Biblioteca Antoni Pladevall i Font.

Veure entrada completa
La Biblioteca de Taradell a l'Inspiring
Aquest abril torna una nova edició de l'Inspiring, que tindrà lloc els divendres a la tarda a Taradell, amb activitats per a totes les edats. 

Cada mes tractarà una temàtica diferent i aquest mes d'abril estarà adreçat a les Noves Tecnologies. Des de la Biblioteca Antoni Pladevall i Font ens sumem en aquest projecte amb diverses activitats. La primera serà aquest divendres a les 6 de la tarda, al passeig Domènec Sert amb la xerrada eBiblioCat: coneix el préstec de llibres electrònics a la Biblioteca que anirà a càrrec d'Eva Leucó i Laia Miralpeix. Aquesta xerrada pretén donar a conèixer el servei de préstec digital eBiblioCat i els aspectes essencials que cal tenir en compte pel seu funcionament i ús: catàleg, préstec, devolucions, descàrregues, modalitats de lectura i dispositius compatibles, entre d'altres.

Veure entrada completa
Hora del conte en anglès: 'Farmyard' amb Kids&Us
Torna l'Hora del conte en anglès a la Biblioteca de Taradell i ho fa amb Farmyard.

Es farà el dissabte 7 d'abril a les 11 del matí a la sala Infantil de la Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell. En aquesta ocasió anirà a càrrec de Kids&Us que ens explicatran com un granger decideix participar en el premi a la granja més neta. Però al porquet i al gosset de la granja els agrada moltíssim jugar amb el fang...Com s'ho farà el granger per guanyar el premi? 

Aquesta activitat  està adreçada a famílies amb infants a partir de 3 anys i consisteix en l'explicació d'un conte en anglès amb la finalitat que els més petits s'introdueixin al món de la lectura en llengua anglesa de manera senzilla i divertida.

Vols conèixer la història del segle XX a través dels còmics d'en Tintín?
Les aventures d'en Tintín són un impressionant testimoni dels esdeveniments el segle XX des de l'òptica dels europeus occidentals que els van viure. 

Avui dia, la lectura de Tintín equival a endinsar-se en una hemeroteca i descobrir no solament els fets sinó la idiosincràsia dels homes i les dones que van fer història. I això és el què farem a partir d'una nova activitat que s'organitza des de la Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell. El proper 5 d'abril a 2/4 de 8 del vespre, l'expert tintinàire David Baker, oferirà una interessant xerrada sobre el testimoni dels esdeveniments del segle XX a través de vuit dels còmics de Les aventures de Tintín perquè llegir Tintín és com ficar-se en una mena de màquina del temps. Moltes generacions han seguit les aventures del jove reporter belga acompanyat d'en Milú, del professor Tornassol, dels detectius Dupond i Dupont i del capità Haddock.  Aquests són els vuit còmics escrits per Hergé (Georges Remi) que comentarem i que ja podeu trobar a la Biblioteca. També estan disponibles en anglès. L'activitat és gratuïta i està pensada per a Tintinaires de totes les edats.

Veure entrada completa
Celebrem el Dia Mundial de la Poesia amb la lectura del poema 'La poesia' de Marc Granell
Com cada 21 de març, la Biblioteca de Taradell ha preparat diverses activitats per celebrar el Dia Mundial de la Poesia. 

L'any 1999 la Conferència General de la UNESCO va proclamar el 21 de març Dia Mundial de la Poesia. Per celebrar-ho, des de l'any 2008 la Institució de les Lletres Catalanes promociona aquesta celebració a les terres de parla catalana amb l'organització de diferents accions presencials i/o a través de la xarxa amb l'objectiu de difondre el fet poètic: des de lectures de poemes fins a l'edició d'un opuscle commemoratiu que conté un poema creat especialment per a l'ocasió, original en llengua catalana i traduït a diverses llengües.

Les 30 llengües a les quals ha estat traduït el poema són: alemany, anglès, àrab, armeni, asturià, bretó, castellà, danès, eusquera, francès, fula, gallec, hindi, ídix, italià, japonès, kurd, llatí, mandarí, mandinga, neerlandès, occità (aranès), polonès, portuguès, quítxua, romanès, rus, sard, serbi i wòlof.

Veure entrada completa
'Nosaltres en la nit' al Club de Lectura del mes de març
La novel·la  Nosaltres a la nit de Kent Haruf, publicada l'any 2015, és el llibre que llegiran els membres del Club de Lectura de la Biblioteca de Taradell durant el mes de març. 

El 22 del mateix més, a partir de 2/4 de 8 del vespre, es trobaran a la Biblioteca per comentar l'obra. L'any 2014 els metges van diagnosticar un càncer terminal i Kent Haruf va decidir dedicar-se en cos i ànima  a escriure Nosaltres en la nit. Va morir al novembre d'aquest mateix any als 71 anys, tot just després de lliurar la novel·la a l'editorial. 

Malgrat el desenllaç final de l'autor, Nosaltres en la nit és un cant a la vida. Nosaltres en la nit  (Angle Editorial /Literatura Random House) està dividida en 43 capítols breus dominats pels diàlegs entre els dos protagonistes i que malgrat la seva aparent senzillesa, Kent Haruf construeix una novel·la intel·ligent, plena de sentiments i que ofereix un cant a la vida. La joventut, els matrimonis, els fills, la solitud i les pors dels dos protagonistes planen a les pàgines d'una novel·la difícil d'oblidar. 

Veure entrada completa
Horari de Setmana Santa a la Biblioteca de Taradell
Us informem que, amb motiu de les vacances de Setmana Santa, la Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell tancarà del dijous 29 de març al dilluns 2 d'abril, ambdós inclosos.

La resta de dies obrirem en l'horari habitual. Si heu de tornar llibres o material de la biblioteca, podeu utilitzar la bústia de retorn, ubicada a l'entrada del Centre Cultural Costa i Font. Perdoneu les molèsties i BONES VACANCES!

Exposició: 'La dona a la fàbrica' al Casal de Jubilats de Taradell
Fins aquest divendres es pot veure al local de l'Associació de Jubilats de Taradell una exposició fotogràfica sobre La dona a la fàbrica” muntada per l'Arxiu Fotogràfic de Taradell amb motiu del Dia de la Dona.

Aquesta exposició, amb una cinquantena de fotografies, es va inaugurar el passat 6 de març. L'activitat es va iniciar amb la lectura del manifest del 8 de març a càrrec d'Helena Signes, tècnica de la Gent Gran de la Mancomunitat, tot recordant les diferents reivindicacions que encara ara esdevenen necessàries per a fer una societat més igualitària en termes de gènere i amb la projecció d'un documental dedicat també sobre la dona a la fàbrica.

Una vintena de persones grans van assistir i gaudir de cadascuna de les imatges que en un passat no molt llunyà van viure en primera persona al voltant de la indústria tèxtil. Des de l'Arxiu Fotogràfic, Laia Miralpeix va explicar als presents de quina manera han obtingut tot el fons documental, a quines dates corresponen cadascuna de les fotografies, les persones del municipi que hi surten i altres anècdotes en quant al treball de recerca.

Veure entrada completa
Xerrada: 'Compartint experiències. Estades a l'estranger per a joves' a la Biblioteca
Cinc joves de Taradell ens explicaran com van viure una experiència de mobilitat de feina, estudis o de voluntariat en diferents països del món

Aina Alcubierre, Adrià Serrarols, Núria Verdaguer, Bruna Roma i Marta Rius són cinc joves taradellencs que aquest divendres ens explicaran com van viure una experiència de mobilitat ja sigui d'estudis, de voluntariat o d'oci a Londres, Estats Units, Tailàndia i Gal·les respectivament.

Conèixer una nova cultura, aprendre un idioma o passar les vacances treballant en un altre país són només alguns dels motius que pots tenir per marxar fora una temporada. Segurament, aquesta és una de les experiències personals més enriquidores d'aquests projectes en què els estudiants o exestudiants traspassin fronteres i coneguin la manera de fer d'altres països ja sigui acadèmicament, laboralment o també pels aspectes socioculturals.

Veure entrada completa
L'hora del Conte: 'Trafàlgar, que contes?'
El proper dimecres, 14 de març, a partir de 2/4 de 6 de la tarda a la sala Infantil de la Biblioteca Antoni Pladevall i Font tindrà lloc l'Hora del Conte del mes de març.

En aquesta ocasió anirà a càrrec de la pallassa Trafàlgar i amb el nom de ‘Trafàlgar, que contes? ens explicarà contes en clau de gènere, tot promovent l'adquisició de valors i aptituds més enllà dels que tradicionalment s'atribueixen a la feminitat o la masculinitat. Es tracta d'històries on es qüestionen els estereotips de gènere i els clixés, mostrant models diversos promovent l'expressió de les idees dels infants, sentiments i emocions.

Veure entrada completa