Àlvar Llobet de Balaguer i Maria Carme Ral de Reus guanyen el 22è Premi Literari Solstici

Diumenge, 30/06/2024

Ja es coneixen els treballs guanyadors de la 22a edició del Premi Literari Solstici i el Jordi Capell.

Dissabte al migdia la Biblioteca ha acollit l'acte de lliurament en el que Antoni Pladevall i Arumí, membre de la Comissió del Premi Literari Solstici ha destacat les novetats d'enguany com la lectura de fragments de textos guanyadors a càrrec d'Inés MacPherson o la renovació dels membres del jurat amb la incorparació de noves persones. I va deixar clar que "apostem per la literatura.

La Comissió del Premi Solstici ha volgut dedicar l'edició d'enguany al poeta taradellenc Eloi Creus i Casassas que va morir fa unes setmanes. 

Premiats Solstici 2024 (1)


En la categoria C, la d'adults, el primer premi en prosa ha estat per Àlvar Llobet Sotelo per l'obra L'última funció. El jurat n'ha destacat que es tractava d'una història original protagonitzada per un pirotècnic entranyable, amb tocs d'ironia i un llenguatge ric i acurat amb traces de prosa poètica, el relat parla del pas del temps, del declivi de l'ésser humà i de l'adaptació forçosa als canvis que comporta la modernitat. Aquesta metàfora de la vida no està exempta de crítica social ni desventar sentiments com ara la crueltat o la venjança. Llobet no ha pogut recollir el premi però en nom seu l'ha recollit Imma Ripoll. 

Premiats Solstici 2024 (7)

 


El segon premi ha estat per Juan Jiménez Domínguez de Barcelona amb el text Nit d'estiu per explicar una història d'amor urbana i quotidiana mitjançant un estil i un format modern, actual i digital i per crear, d'una manera molt original, una trama que es retransmet en directe per la protagonista a les seves xarxes socials.

Premiats Solstici 2024 (6)


En poesia, el primer premi ha estat per Maria Carme Ral Royo de Reus amb l'obra Versos per somniar una nit d'estiu. El jurat en va destacar la seva construcció polièdrica, el seu llenguatge culte, la bona rima i la construcció d'imatges que ens remeten a la nit més curta de l'any. 

Premiats Solstici 2024 (5)


El segon premi ha estat per Roser Díaz Martín de Barcelona amb Cançó d'una nit d'estiu per ser un poema tendre i alhora profund sobre el record d'un amor en una nit d'estiu que ens transporta amb el seu ritme, la seva rima i la seva construcció, a l'univers Lorquià, en paraules del jurat. 

Premiats Solstici 2024 (4)


Els guanyadors es van emportar 500 euros i els finalistes, 300. 

A la categoria B, de joves entre 13 i 17 anys, amb un únic premi per les modalitats de prosa i poesia, la guanyadora ha estat Jana Boix Codina de Vic amb Llàgrimes al cel. El jurat n'ha destacat un ús precís i ric del llenguatge, per desenvolupar un argument que convida el lector a endinsar-se en la història com un mirall al camí i per desenvolupar la trama amb notable coherència, resolent la narració de manera enginyosa, sent una oda a la sensibilitat i a la tendresa. La guanadora no s'ha presentat a l'acte. 

Finalment, a la categoria A de nens i nenes fins a 12 anys i que correspon al Premi Jordi Capell, hi ha hagut dues guanyadores i totes dues de Taradell. En Prosa s'ha imposat Emma Casas Aumatell amb l'obra El taxista. El jurat ha destacat el fet de “mantenir sostingudament la intriga al llarg de tot el relat, per oferir-nos un text arriscat i situat en un context inaudit dins d'un taxi, per fer prevaldre l'originalitat per sobre de la forma i per ser capaç de lligar l'inici i el final de manera concloent”. 

Premiats Solstici 2024 (3)


En poesia ha guanyat Inés Peña Fornells amb Quina tarda d'estiu més bonica a la platja “per situar-nos en un imaginari estiuenc idíl·lic a través dels ulls d'un infant, mitjançant fil narratiu que manté l'equilibri mètric i ho fa amb una rima elaborada”. 

Premiats Solstici 2024 (2)


Les guanyadores s'han emportat un lot de llibres valorat en 100 euros. 

Xavier Capell, fill de Jordi Capell, ha recordat els orígens del premi Jordi Capell, l'any 1974 quan es va convocar el primer Premi de Lectura del municipi i va agraïr a totes aquelles persones que inverteixen el seu temps en premis com aquests. Enguany s'ha celebrat l'onzena edició del Premi Jordi Capell. 

Els premiats de cada categoria a més s'han emportat un gravat commemoratiu realitzat per l'artista local Jesús Ramos.
En aquesta edició s'han presentat 131 treballs. D'aquests, 79 corresponen a la categoria C, la d'adults; 7 a la B, la de joves i 45 al Premi Jordi Capell. Pel que fa a les modalitats, 91 persones han presentat les obres en prosa mentre que 40 ho han fet en poesia. 


L'acte ha comptat amb la presència d'Assumpció Martínez presidenta d'Òmnium Cultural Osona Lluçanès que ha agraït iniciatives com aquesta i ha defensat el català davant de les amenaces que rep. 

Varis Solstici 2024 (4)

Finalment, l'alcaldessa de Taradell, Mercè Cabanas, ha destacat que "premis com aquest serveixen perquè s'engresquin cada vegada més els joves a escriure, que sigui un al·licient per a ells, per seguir la seva trajectòria i anar més enllà". 


L'acte ha estat presentat pel periodista Marc Güell i ha comptat amb l'acompanyament musical al violí de Jofre Bardolet. 

Premiats Solstici 2024 (8)


 

Fotos i/o vídeos relacionats

Premiats Solstici 2024 (1)Premiats Solstici 2024 (2)Premiats Solstici 2024 (3)Premiats Solstici 2024 (4)Premiats Solstici 2024 (5)Premiats Solstici 2024 (6)Premiats Solstici 2024 (7)Premiats Solstici 2024 (8)Varis Solstici 2024 (1)Varis Solstici 2024 (10)Varis Solstici 2024 (2)Varis Solstici 2024 (3)Varis Solstici 2024 (4)Varis Solstici 2024 (5)Varis Solstici 2024 (6)Varis Solstici 2024 (7)Varis Solstici 2024 (8)Varis Solstici 2024 (9)