Biblionotícies

Viu el dia a dia de la teva biblioteca!
Conferència del Dr. Joan Albert Adell sobre 'Recuperar el patrimoni: recuperar la memòria i la identitat'

Recuperar el patrimoni: recuperar la memòria i la identitat és el títol de la xerrada que oferirà el Dr. Joan Albert Adell, arquitecte especialitzat en la restauració i rehabilitació del Patrimoni Arquitectònic, el proper dijous 15 de novembre a la Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell.

Adell va ser l'arquitecte encarregat de les obres de restauració del Castell d'en Boix, l'any 1985, unes obres que van permetre la reconstrucció del portal posant-hi la llinda i la cartel·la, una peça que fa de suport a la llinda; Adell també va ser l'encarregat de dirigir les obres de rehabilitació de Can Met, que l'any 1991 es va convertir amb la Casa de Cultura de Taradell.

Veure entrada completa
'Pim, Pam, Pomelo!', nou Laboratori de lectura a la Biblioteca de Taradell
‘Pim, pam, Pomelo!' és el nom del Laboratori que es portarà a terme el 16 de novembre a la Biblioteca de Taradell.

Un laboratori de lectura és un tipus d'activitat familiar que convida a experimentar al voltant de la lectura. Durant una sessió, es proposen fórmules diverses d'aproximació, descoberta i lectura dels llibres a infants.

En aquest cas, el laboratori, adreçat a infants de 4 a 9 anys, acompanyats de les seves famílies, girarà al voltant del Pomelo, de l'autora Ramona Badescu i l'il·lustrador Benjamin Chaud.

Veure entrada completa
Acte de lliurament de l'arxiu dels anys '30 a Taradell de l'arquitecte Manel Gausa i Raspall
Manel Gausa de Mas ha cedit a l'Ajuntament de Taradell diversa documentació sobre Taradell que va realitzar el seu pare, l'arquitecte Manel Gausa i Raspall, durant els anys 30. 

Es tracta d'una vintena de projectes com la Font Gran, un dipòsit d'aigua, la Sastreria Sellés, les escoles públiques, la passera del Gurri, la façana de l'edifici de Can Serra, la plaça de les Eres, entre moltes altres. En aquesta documentació s'hi pot trobar estudis de l'obra, correspondència amb els proveïdors, dibuixos, esborralls, planells i tota mena d'informació que va recopilar l'arquitecte per poder entregar uns projectes que van quedar a l'oblit, ja que només dos d'ells, la Font Gran i la passera del Gurri les va acabar portant a terme.

L'acte oficial de lliurament es farà aquest divendres, 9 de novembre, a les 8 del vespre, a la Biblioteca de Taradell, lloc en el qual, Manel Gausa i De Mas també hi té exposades fotografies que va realitzar a la dècada dels 90. A l'acte hi assistiran Manel Gausa i De Mas, Josep Munmany i l'alcalde de Taradell, Lluís Verdaguer. 

La Biblioteca tancarà el 2 i 3 de novembre

Amb motiu de la Festivitat de Tot Sants, la Biblioteca tancarà tot aquest pont. D'aquesta manera, a banda del dia 1, que és festa, la Biblioteca Antoni Pladevall i Font tancarà el divendres 2 i el dissabte dia 3. Tornarem el dilluns, dia 5, en el nostre horari habitual. Perdoneu les molèsties. 

Aprofiteu per venir a buscar lectures per aquests dies de festa!

I recordeu que disposeu de la bústia exterior per fer el retorn de llibres i documents!

'Més que contes' en el projecte Petits Lectors
Nova sessió del projecte Petits Lectors (antic Nascuts per Llegir) a la Bibiblioteca de Taradell.

Mercè Martínez serà l'encarregada de portar a terme l'activitat Més que contes a la Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell. Serà el divendres 9 de novembre a 2/4 de 6 de la tarda. Durant una estona màgica crearem tots plegats una bombolla ben acollidora, on petits i grans podrem compartir contes, músiques i jocs meravellosos plens de sorpreses. Per gaudir en família. Recomanat a infants menors de 3 anys. L'activitat està adreçada a nens i nenes de 0 a 3 anys i cal inscripció prèvia.

Veure entrada completa
Apunta't al taller d'escriptura de records
Dins del projecte BiblioLab de la Diputació de Barcelona, aquest mes es portarà a terme un nou taller d'escriptura de records a la Biblioteca de Taradell. 

Els propers dimarts 13, 20 i 27 de novembre la Biblioteca Antoni Pladevall i Font es portarà a terme la segona edició del taller d'escriptura de records. L'activitat està emmarcada dins del projecte BiblioLab de la Diputació de Barcelona i anirà a càrrec de Miracle Sala del Laboratori de Lletres. Es tracta de la continuació del taller encara que t'hi pots apuntar independentment de si vas fer o no la primera part.

Veure entrada completa
Els monuments de Taradell en una exposició de l'Arxiu Fotogràfic
L'Arxiu Fotogràfic de Taradell exposa, aquests dies a l'entrada principal del Centre Cultural Costa i Font, una mostra de fotografies sobre els monuments de Taradell.

Es tracta d'una vuitanta d'imatges sobre els 17 monuments, escultures i monòlits de Taradell amb motiu del 40 aniversari de L'Atlàntida, una obra de Josep Ricart i Maimir que es va començar a gestar l'estiu del 1978 quan l'Ajuntament de Taradell va acordar dedicar un monument a Mn. Cinto Verdaguer amb motiu del centenari de la seva obra, L'Atlàntida. En la mateixa acta municipal es diu que s'ubicarà a la plaça Espanya (més endavant plaça Osona) i actualment plaça de L'Atlàntida, a l'avinguda de Mossèn Cinto Verdaguer. I s'encarrega l'obra a l'escultor Josep Ricart i Maimir (Taradell, 1925). És el monument més complet que ha fet l'escultor a Taradell i, com en moltes d'elles, va comptar amb la col·laboració del mestre d'obres Joan Coll i González.

Veure entrada completa
Els divendres del mes d'octubre torna el cicle Taradellencs pel món a la Biblioteca
Gerard Roma, Montse García, Joan Carles Abella i Albert Ledesma seran els protagonistes del cicle Taradellencs del món, els divendres del més d'octubre a la Biblioteca. 

El 5 d'octubre arrencarà la setzena edició del cicle Taradellencs pel món, una activitat que va néixer l'any 2003 amb l'objectiu de difondre el fons de Senderisme, excursionisme i viatge de la biblioteca i alhora donar l'oportunitat als viatgers taradellencs de compartir la seva experiència viatgera. Enguany es faran tres projeccions i també es podrà veure una exposició de fotografies dels viatges.

Veure entrada completa
'Moments del CAU', a la mostra Internacional de Cinema Etnogràfic
Per tercer any consecutiu l'Arxiu Fotogràfic Taradell juntament amb el Grup de Recerca Local i l'Arxiu Fotogràfic participarà a la Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic. 
Amb el nom de Moments del CAU, la sessió que es portarà a terme el dijous 25 de maig a les 8 del vespre a la Biblioteca Antoni Pladevall i Font, estarà dedicada a l'Agrupament Escolta Rocaguinarda. Es tracta d'una projecció de 20 minuts en la qual es reviuran algunes de les activitats d'aquesta entitat taradellenca d'educació i lleure formada per joves que van iniciar la seva activitat a principis dels anys 60. La sessió mostrarà imatges d'algunes de les activitats organitzades pel Cau a través d'unes filmacions de Joan Serra que es complementaran amb fotografies de l'Arxiu Fotogràfic cedides per Josep Güell i el mateix Agrupament Escolta Rocaguinarda. No es tracta d'un documental en la qual s'explica la història de l'entitat taradellenca sinó que és una projecció per reviure i recordar alguns dels moments viscuts pels escoltes taradellencs.
Veure entrada completa
'La solitud dels nombres primers' al Club de Lectura dedicat a la Salut Mental
Amb l'objectiu de lluitar contra l'estigma de les malalties mentals, tractar el tema amb naturalitat i propiciar el contacte entre persones que tenen aquests trastorns i la resta de la comunitat, des de fa uns anys les Biblioteques d'Osona fan un Club de Lectura conjunt sobre Salut Mental. 

Es tracta d'un club de lectura a nivell comarcal sobre un llibre que tracta algun dels diversos aspectes relacionats amb la salut mental. Durant tots aquests anys s'han tractat aspectes tan diversos com: els trastorns alimentaris, l'autisme, l'assetjament escolar i les addiccions, entre altres. Enguany el llibre escollit és La solitud dels nombres pirmers de Paolo Giordano que es comentarà i debatrà el 25 d'octubre a la Biblioteca Joan Triadú de Vic a partir de 2/4 de 8 del vespre. La sessió estarà conduïda per Biel Barnils, escriptor i poeta i Susana Montalbán, psicòloga de la Llar-residència de Salut Mental de Manlleu. Per inscripcions i reserves de llibres us podeu adreçar al taulell de préstec de la Biblioteca de Taradell.

Veure entrada completa