'Terres mortes' de Núria Bendicho al Club de Lectura de novel·la negra del mes de juny

Dilluns, 10/06/2024

 

La temporada de Clubs de Lectura arriba al seu final el mes de juny, coincidint amb el període de les vacances d'estiu. Abans però, el dilluns 10 de juny es portarà a terme el Club de novel·la negra en la que es comentarà la novel·la de Núria Bendicho Terres mortes. La trobada començarà a les 7 de la tarda i estarà conduïda per Núria Martínez. 

Núria Bendicho és l'autora d'un dels fenòmens més destacats dels darrers anys de la literatura catalana. La seva novel·la Terres Mortes, no ha parat de rebre els elogis, tant dels lectors com de la crítica. L'obra ha sigut descrita com un drama rural extrem, amb aires de Rodoreda, Faulkner, Víctor Català i /o Bernhard. El títol fa referència a Terra baixa, d'Àngel Guimerà.

L'argument

a66393efa83aca36f9968f671db1a70d5005cb3dLa mort violenta d'en Joan és l'inici d'aquesta no­vel·la que descabdella la història d'una nissaga maleïda. Ha estat un tret per l'esquena en un ca­salot aïllat on només hi viu la família. Qui de tots ells ha pogut ser? Era l'únic que ho tenia tot i ara es dessagna en el petit rebost on la mare el va instal·lar després de tres anys d'absència. Quin cor és capaç de proposar que li serrin les cames a un fill per tal d'encabir-lo dins la caixa?

Terres mortes és un relat polifònic que des­plega un univers atàvic. Una mare que surt d'un infern per crear-ne un altre. Un pare a qui ja po­ques coses importen. El fill gran sorrut i rude que tothom tem. Els del mig que malden per trobar el seu lloc encara que sigui lluny. La noia enca­denada a casa per un embaràs no desitjat. I el nen, lluminós i salvatge. Sobre tots ells pesa un origen feréstec, dues morts i un secret. I malgrat tot, en els seus testimonis despunta el brot d'una bondat resistent que prova de sobreviure a la vi­lesa que tot ho empelta. 

Núria Bendicho Giró s'estrena amb una histò­ria gòtica que ens fa preguntar-nos si aquells que semblen culpables no són justament els més lliu­res i si no és que tots som víctimes de la mateixa foscor. Una novel·la calidoscòpica que ens inter­roga sobre la naturalesa humana i ens endinsa en un món sòrdid del qual és difícil sortir sense sentir ràbia i compassió.

 

L'autora

imagesNúria Bendicho Giró (Barcelona, 1995) és una escriptora catalana. Es va llicenciar en filosofia. El 2020 es va presentar al Premi Anagrama amb un text que no va guanyar, però que el jurat va "recomanar-ne la publicació". El 2021 va publicar finalment Terres mortes, la seva primera novel·la, a Editorial Anagrama, que va ser nominada com a finalista al XXII Premi Llibreter de Literatura catalana i nominada també al Premi Òmnium a la millor novel·la de l'any.