Premi Literari Solstici

El 20 de juny de 2003 es lliuraven, per primera vegada, els premis del concurs literari Solstici de Taradell. Era una iniciativa conjunta de la Biblioteca Antoni Pladevall i Font conjuntament amb la Comissió del Premi, que també exerceix de  jurat i està actualment formada pels escriptors locals Carme Bayot i Puig, Rosa Codina i Costa, Aina Homs i Godayol, Antoni Pladevall i Arumí, Jesús Ramos i Santiago, Lluís Rovira i Masnou i Aleix Solà Pascual. Obert a totes les edats, s'establiren tres categories: A, fins als dotze anys, B, dels dotze als divuit, i C, més grans de divuit. Aquestes es van mantenir fins l'any 2013, que es va canviar a dues categories fins a l'any 2020, quan coincidint amb la 18a edició es van recuperar les tres categories.  Al Premi Literari Solstici hi opten obres en prosa i poesia, escrites en català i de temàtica lliure. 

9è Premi Literari Solstici | 2011

 

Al llarg d'aquestes divuit edicions del concurs hi han participat 2287 obres d'arreu dels Països Catalans (una d'elles desqualificades): 1034 en la modalitat de poesia i 1252 en la de prosa. Es tracta d'un concurs que s'ha consolidat i que s'ha convertit en un referent entre els premis literaris que actualment es convoquen a Osona. 

 

Premi infantil Jordi Capell

Concurs Literari de Lectura de Taradell

 

Des de l'any 2014, el Premi de la categoria infantil porta el nom de l'arquitecte Jordi Capell en record del Premi de lectura que es celebrava a Taradell als anys 70 i 80 i que portava el seu nom. Està destinat a nens i nenes fins a 12 anys. Ariadna Luque, en poesia i Txell Alcubierre, en prosa, van ser-ne les primeres guanyadores. L'objectiu del premi és estimular la creació literària entre els més petits, promoure la lectura i alhora potenciar la creativitat dels infants i joves. 

 

Els orígens: Concurs Literari de Lectura de Taradell 

El Concurs Literari de Lectura de Taradell va néixer l'any 1974 amb l'objectiu de promocionar el coneixement de la nostra llengua i l'aprofundiment en la cultura i “un ajut i un estímul per a la lectura de llibres en català”. El concurs consistia en escriure partint d'una realitat: la literatura existent. Com explicava la comissió organitzadora en les bases “es volia aconseguir una lectura que procuri penetrar en la realitat de les obres, l'autor, els personatges, l'argument i tot allò que constitueix l'expressió del llibre”. Es va donar una llista de llibres, de diferents gèneres, a escollir. Els participants van haver de triar un llibre i fer un estudi tant de l'obra com del seu autor. Aquesta va ser la primera vegada que es feia un concurs literari de lectura a Catalunya.L'acte de lliurament de premis es va fer al Cine Centro i va comptar amb l'assistència un centenar de persones.

Concurs Literari de Lectura de Taradell

En aquella primera edició el jurat va estar format per Sebastià Sorribas, Joan Casanovas, Josep Romeu, Lluís Solà i Joan Vallvè. Es van presentar 13 treballs i l'obra guanyadora del premi Jordi Capell va ser de Marta Bellpuig amb Els pagesosEl diari d'Anna Frank de Rosa Maria Molist i Codinachs va rebre el primer premi de la llista especial. També es van donar dos accèssits: Un a Francesc Homs per l'obra Testament a Praga i una altra per El zoo d'en Pitus que signava amb el pseudònim de Bernat el Cigró. Es van fer nou edicions (1974, 1979, 1977, 1981, 1982, 1983, 1985 i 1988). En aquesta última edició es van presentar 122 treballs.

Concurs Literari de Lectura de Taradell

 

El Premi Literari Solstici està patrocinat per l'Ajuntament de Taradell, Omnium Cultural, El Prat Verd, AutoPla Vic i el Restaurant Nou Montseny.

...

logo omnium osona

logo prat verd

logo autoplavic

log El Nou Montseny

Logo Xocolater

twitter