40 anys i endavant! (ERC)

Aquest és el darrer Butlletí d'Informació Municipal abans de les eleccions del 26 de maig. Per tant ens toca fer balanç del que han estat aquests quatre anys amb quatre de nosaltres a l'Ajuntament, en representació de les 786 persones que ens vau fer confiança, però treballant per les més de 6.200 (ara mateix 6.510) que residim a Taradell. Abans de fer aquesta tasca, seguim amb el 4 de protagonista: fa just 40 anys que es van trencar 40 anys de dictadura als ajuntaments.

Les primeres eleccions municipals democràtiques es van celebrar el 12 d'abril de 1979, no el darrer diumenge de maig com es va fer a partir de 1983. Van ser un esclat de participació, amb un enorme entusiasme per part de tothom, com va reflectir la més alta participació que hi ha hagut mai en unes municipals a Taradell, un 81,22% dels censats. Joan Reig i Arumí va tenir l'honor de ser el primer alcalde de la nova etapa. Cap de les dues llistes d'independents presentava ni una dona a la candidatura. Hi havia tant per fer! I tantes inèrcies per trencar!

El cens d'aquell any era de 2.689 votants. El del proper maig rondarà els 5.000. Però la participació ha anat baixant, fins al punt que fa vuit anys vam votar el 57% del cens, de 4.674; més de 2.000 persones es van quedar a casa. Com ens expliquem aquest desistiment? És que els governants ho fem prou bé que ja no cal ni donar-nos el vot o, com que sempre hi ha els mateixos, ja s'ho faran? Segur que cadascú té una raó per abstenir-se, però en un moment tan complex, amb una forta indignació, cansament i desesperança envers la política, potser cal més compromís amb el poble. I votar, per després poder-nos exigir.

Quan fa dos anys vam decidir entrar a l'equip de govern hi va haver molta gent que no ho va entendre. Però era una sortida gairebé lògica: en aquella dinàmica de voler el millor per al poble coincidíem tant, que quan se'ns va oferir no ens hi vam poder negar. Hem treballat fort i amb lleialtat alhora que hem insistit en els nostres punts de vista, de forma que la participació ciutadana ha crescut; hem posat l'accent en els drets civils i hem reforçat governació i civisme.

Ser a l'oposició, com hem estat molts anys, és dur, esgotador. Fer política municipal és fer política de servei. No de lluïment. Però compartint les tasques de govern hem demostrat que es pot obrir més l'Ajuntament, escoltar, apropar la gestió a la ciutadania. Ha estat una feina satisfactòria després de tant temps a l'oposició, on poc comptàvem. Ens hem sentit més útils. Hem estat més al servei del poble. Per això seguirem treballant més per explicar-nos, perquè hi hagi la màxima transparència i es conegui el perquè dels acords presos a la Casa de la Vila.

Grup municipal d'ERC Taradell.