Adéu al naturalista Jaume Sañé Pons

Mor als 61 anys mentre estava de viatge a Alaska

Dimecres, 19/07/2023

L'Ajuntament de Taradell s'afegeix a la commoció vilatana per la prematura mort als 61 anys de Jaume Sañé Pons, considerat unànimement com el “divulgador essencial” de la fauna i la biodiversitat als mitjans de comunicació del nostre país, tasca en la que excel·lia des que va començar-la fa més de 40 anys. Referent entre els naturalistes, i alhora ben popular, se'l trobarà molt a faltar per la seva entrega, profund coneixement, estima i disposició -per exemple amb els pagesos del poble quan ensopegaven amb qualsevol animal.

Nascut l'11 de setembre de 1961, era el gran de la família que regentava Cal Pasteler Vell, al costat del Col·legi de les Monges Dominiques, al cèntric carrer de la Vila. Va estudiar a la Rectoria i a l'Institut Jaume Callís de Vic. Apassionat per la fauna —d'adolescent ja tenia un gran arxiu fotogràfic— va començar a estudiar biologia a la Universitat de Barcelona. Abans d'acabar ja va començar a divulgar els seus amplis coneixements, primer a El 9 Nou, Ràdio Taradell o Antena del Ter a Ripoll i de seguida al canal català de TVE amb sèries com Racons de Verd i més tard a TV3 on va arribar a fer més de 600 reportatges sobre temes mediambientals a El medi ambient i a dirigir o col·laborar en exitosos programes.

Els darrers anys va compaginar aquesta feina divulgativa als mitjans amb la gestió de l'empresa familiar Matoke Travel, acompanyant viatgers als seus paradisos preferits com Uganda, Madagascar, Costa Rica o Brasil. Just entre el viatge d'Uganda i el d'Alaska, on va morir divendres passat 14 de juliol després de diversos dies hospitalitzat, havia estat ultimant els detalls del que havia de ser el viatge al país número 100, a Sâo Tomé i Príncipe, el proper setembre en els actes del 15è aniversari d'El Xocolater de Taradell, un íntim amic.

Tot el poble acompanya en el dol la seva esposa, Marta, els seus fills Eloi i Arnau i la seva filla Dia, pares i germanes i l'extensa família. La data del comiat es donarà a conèixer oportunament, ja que el trasllat de les despulles pot trigar més de dues setmanes.

Un petit homenatge que li podem fer, i que li agraïm de tot cor, és recuperar la píndola que vam gravar, sota el pont del Molí dels Sorts, per la campanya institucional de l'Ajuntament de Taradell sobre turisme sostenible, tractant la biodiversitat. DEP.