Descansa en pau en Tati Furriols, als 67 anys

Fou guardonat amb la Creu de Sant Jordi el 2019 pel seu compromís cívic i humanitari

Dissabte, 04/11/2023

Una intensa vida d'activisme pels Drets Humans i la medicina s'ha estroncat aquest matí, diada de Sant Carles. Carles Furriols Solà, nascut al si d'una reconeguda família vigatana amb casa a Taradell, ha mort als 67 anys després de durs anys d'aturar el càncer.

Bondadós, seductor, murri i simpàtic, va estudiar la carrera de medicina entre 1979 i 1984 a Barcelona i va ser dels pioners en cooperació internacional —Haití, Angola, Hondures als anys 80— i un referent en solidaritat, reciclatge i inserció social, a través de la fundació que va crear el 1993.

Carles “Tati” FurriolsEl seu comiat públic va ser ben emotiu i sentit: la celebració, el proppassat 27 d'octubre, dels 30 anys d'aquesta organització humanitària que ell havia impulsat des de Vic, la Fundació Trueta. Malgrat els efectes de la malaltia, Tati va agafar el micròfon, abans de l'estrena del documental commemoratiu, per agrair la feina feta a tothom que l'ha acompanyat en aquest viatge per tot el món i mostrar “la gran satisfacció personal que siguem capaços de mobilitzar tanta gent”. La Trueta gestiona 10 tones de medicaments mensuals i porta el nom del doctor Josep Trueta, un català universal exiliat a Londres per la Guerra Espanyola, gran investigador i gran patriota com recull en el seu assaig “L'esperit de Catalunya”. Tati Furriols va deixar per “dat i beneït” el divendres de la setmana passada el seu llegat a la Fundació.

En l'activisme independentista havia encetat el seu camí al PSAN (Partit Socialista d'Alliberament Nacional) i en organitzacions antirepressives. Els darrers anys va ser representant a la Catalunya Central del Consell per la República. Ser resilients és el millor homenatge que li fa els seus.

Va rebre gran quantitat de reconeixements i guardons. El 2019 va ser escollit osonenc de l'any pels lectors d'El 9 Nou i guardonat amb la Creu de Sant Jordi de mans del President Quim Torra que l'ha acomiadat com a amic i mestre, “pel servei als altres i per un patriotisme incondicional per la llibertat de Catalunya que ens ha fet millors”. El 2020 va protagonitzar l'homenatge d'Òmnium en la Marxa dels Vigatans. Els agraïments pel seu exemple i la constància en la defensa del país que ens esperona a seguir el camí cap a la independència, són unànimes. Els Tonis de Taradell el van fer pregoner de la seva Festa el 2021, on va recordar la seva infància al municipi i va reivindicar les tradicions i la cultura popular.

L'Ajuntament de Taradell expressa el seu més sentit condol per aquesta pèrdua i acompanya en aquests durs moments les dues filles, el fill, germana, germans i família tota.

La cerimònia de comiat es farà aquest diumenge, 5 de novembre al Tanatori de Vic, a la 1 del migdia. La vetlla serà aquesta tarda fins a les 9 del vespre.

D.E.P.