Tots els actes de la Diada Nacional de Catalunya a Taradell

Taradell es prepara per celebrar, un any més, la Diada Nacional de Catalunya

Dimarts, 06/09/2022

Els actes d'enguany, organitzats per l'Ajuntament de Taradell i diverses entitats del municipi, tenen com a objectiu commemorar la Diada Nacional de Catalunya durant els dies 9, 10 i 11 de setembre.

Marxa dels Vigatans Diada Nacional Catalunya Taradell 2022El divendres 9 de setembre es celebrarà la tradicional Marxa dels Vigatans iniciant una columna des de Taradell, acompanyada dels Geganters i grallers, que acabarà a la Plaça Major de Vic. La trobada serà a la Plaça de les Eres amb el tradicional berenar abans de marxar cap a Vic, on es troben les diferents columnes d'Osona.

Via Fora! Diada Nacional Catalunya Taradell 2022L'endemà, dissabte 10 de setembre i vigília de la Diada, es celebrà un acte de conscienciació i reivindicació de la rellevància històrica de l'11 de setembre de 1714, sota el títol Via fora! L'acte s'iniciarà amb una Marxa de Torxes des del Dipòsit de Can Costa, que estarà obert des de les 8 del vespre per tothom que vulgui pujar-hi (en grups de dues persones) a contemplar les vistes. Es convida a tota la població a formar de la Marxa de Torxes, que recorrerà els carrers i camins de l'entorn del nucli. Seguidament, a la Plaça de les Eres, es llegirà el ban de consens que van redactar els Tres Comuns abans de la rendició el dia 11 de setembre de 1714, i s'encendrà una foguera on es cremarà simbòlicament el Decret de Nova Planta com a reivindicació de la pèrdua de drets i llibertats que va suposar pels catalans. Hi haurà coca i ratafia per als assistents.

Acte Institucional Diada Nacional Catalunya Taradell 2022Com és ja habitual des del 2019, el diumenge 11 de setembre es celebrarà l'Acte Institucional de la Diada als Jardins de Can Costa a 2/4 de 12 del migdia. L'acte (amenitzat amb música tradicional) comptarà amb el parlament de Jordi Bilbeny (filòleg i historiador), la lectura d'uns extractes d'Història de Catalunya (tria d'episodis), d'Antoni Rovira i Virgili, del manifest conjunt dels partits polítics i entitats sobiranistes del municipi, i el tancarà l'alcaldessa de Taradell, Mercè Cabanas.

Així mateix, el dia 11 al matí també s'obrirà la Torre de Don Carles i el Campanar, de les 11 del matí a la 1 del migdia. I una mica més tard però amb temps suficient per dinar, a 2/4 de 3 del migdia els autobusos organitzats per l'ANC faran rumb cap a la Manifestació de Barcelona, posant fi als actes de la Diada a Taradell.

Patrimoni Taradell ANC Taradell - Autocars 11 setembre