8M Dia Internacional de les Dones a Taradell

Dimecres, 02/03/2022

Un any més, l'Ajuntament de Taradell se suma a la commemoració del 8M, Dia de les Dones, portant a terme diverses accions i activitats per reivindicar la igualtat efectiva i drets de les dones en totes les esferes de la vida pública i privada, amb la coorganització i col·laboració de l'Associació Som Dones, la Mancomunitat La Plana i també la Biblioteca de Taradell i juntament amb els municipis que en formen part.

El punt de partida i la temàtica d'aquest 8M, com també del 25N (Dia Internacional contra la Violència Masclista) serà el paper de la dona en les fàbriques tèxtils que hi havia a Taradell. Des de la Regidoria d'Igualtat, s'ha volgut crear un any temàtic sobre un tema que sigui referent i conegut per a tota la població, com és la vida a les fàbriques. Però no només es vol explicar quina era la vida de les dones a la feina, sinó també la discriminació al lloc de treball, les violències de les que podien ser víctimes i la bretxa salarial que patien. La intenció és allargar el debat sobre les dones fins el 8 de març del 2023 amb la creació d'una exposició enfocada íntegrament en Taradell.

Enguany, el tret de sortida serà aquest dissabte 5 de març a les 11 del matí amb l'acte d'Homenatge a les dones treballadores del tèxtil a Taradell, organitzat per l'Ajuntament i Som Dones, que comptarà amb la participació d'Assumpta Montellà, historiadora i escriptora del llibre “El silenci dels Telers”. I posteriorment hi haurà l'entrega d'un record a totes les dones que s'han apuntat en la crida que es va fer. Seguidament també hi haurà la inauguració de l'exposició “Xinxes, puces i fabricantes” del Museu del Ter i un piscolabis per a tots els presents.

El Dilluns dia 7 hi haurà la inauguració dels llums instal·lats al dipòsit de Can Costa de color lila. I el dia següent una Taula Rodona "Les veus de les fàbriques", organitzada per Som Dones i l'Ajuntament, en la que es parlarà amb dones que van viure en primera persona la vida dins d'aquestes fàbriques.

Per part de la Biblioteca de Taradell el proper dijous dia 10 es farà la presentació del còmic “Bruixes 1617: L'any del Diluvi” d'Oriol Garcia. I s'acabarà la setmana enfocada en el dia internacional de la dona, el proper dissabte 12 de març amb el Cine Fòrum organitzat per Som Dones de la pel·lícula Adam.

Finalment des de la Regidoria de Joventut, aquest any també s'ha volgut apuntar en els fets del 8M i és per això que les activitats de PIDCES fetes durant l'hora d'esbarjo a l'Institut de Taradell l'han enfocat també en aquesta temàtica.

8M 2022 TARADELL Ralta2

Des de l'Ajuntament de Taradell i totes les associacions organitzadores d'aquest actes convidem a la població a participar dels diferents actes enfocats en les dones i en seguir lluitant per una plena igualtat entre dones i homes.