Taradell rep més d’1,5 milions d'euros per a la transició energètica

Dijous, 09/06/2022

La transició energètica a Taradell farà un gran salt qualitatiu gràcies a quatre subvencions rebudes aquesta mateixa setmana. Les subvencions, gestionades per la Regidoria de Sostenibilitat i la Cooperativa TARSOS (Taradell Sostenible), sumen un import total de 1.556.734 €, essent la quantitat més important rebuda fins ara en aquest àmbit, que és transcendental per contribuir a mitigar el canvi climàtic. Taradell va ser dels primers ajuntaments en aconseguir aquests ajuts que es distribueixen per concurrència competitiva, gràcies a l'excel·lent treball realitzat des del serveis tècnics de l'Ajuntament i dels socis i sòcies de TARSOS.

Tres de les subvencions formen part del Programa Renovables 2030 de l'Àrea d'Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona. La més quantiosa, de 752.000 €, serà per a la millora de l'eficiència de l'enllumenat públic del municipi, inversió que permetrà substituir pràcticament tot l'enllumenat a tecnologia led i s'adaptaran les instal·lacions a la normativa vigent. En total es substituiran gairebé 1.000 punts de llum de la via pública, i s'actuarà principalment a la Urbanització de La Roca, la zona de la Codina i al centre urbà.

La segona subvenció, de 404.000 €, permetrà instal·lar una xarxa de calor de biomassa a Can Costa i a la Residència de la Fundació Vilademany, i la tercera, de 211.000 € serà per a una instal·lació fotovoltaica d'autoconsum a la nova ampliació del Pavelló d'El Pujoló, a l'Escola Les Pinediques i a l'EAS.

La quarta subvenció, que forma part d'un altre programa, és de 188.000 € i l'ha rebuda la comunitat energètica TARSOS per fer instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum al Pavelló d'El Pujoló i a Can Costa, en conveni de cessió per part de l'Ajuntament.

El regidor d'Urbanisme, Mobilitat i Sostenibilitat, Joan Canó, creu que aquests ajuts externs “han de permetre fer un pas endavant en la transició energètica, i solucionar problemes històrics amb l'enllumenat públic que té el municipi, per exemple a la zona de la Roca”. També ha destacat la importància de la participació ciutadana en aquesta transició energètica “i la feina de la comunitat energètica TARSOS n'és un bon exemple”. I finalment, el regidor ha donat les gràcies a la Diputació de Barcelona per ajudar als municipis petits i mitjans, “sense aquest col·laboració econòmica i tècnica tot seria molt més difícil i llarg de fer”.