Taradell és un dels municipis d’Osona amb més instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic

Actualment és el tercer municipi de la comarca, només per darerre de Vic i Tona

Dijous, 21/01/2021

Taradell s'ha convertit aquest passat 2020 en un dels municipis amb més instal·lacions d'autoconsum fotovoltaic d'Osona, passant de les 2 instal·lacions de 2019 a les 33 del 2020, segons les dades de l'ICAEN (Institut Català de l'Energia). Aquest gran creixement situa Taradell com a tercer municipi de la comarca amb més instal·lacions d'aquest tipus, només per darrere de Vic i Tona. Ara bé, en quant a potència instal·lada, Taradell baixa fins a la catorzena posició.

Això s'explica perquè la majoria de plaques solars instal·lades a Taradell són per a ús domèstic, amb una potència d'entre 4 i 5 kW –pròpia d'un habitatge–. Aquesta dada té una lectura positiva, i és que la generació distribuïda i participada és un dels pilars fonamentals de la transició energètica.

Per han crescut tant les instal·lacions d'autoconsum fotovoltaic?

Instal·lació fotovoltaica d\'autoconsum ubicada a Taradell

Hi ha diverses causes que expliquen aquest augment. Una és el canvi legislatiu d'abril de 2019 a l'estat espanyol, que regula, simplifica i agilitza aquest tipus d'instal·lacions d'autoconsum. També ho han propiciat les bonificacions fiscals aprovades per l'Ajuntament de Taradell en alguns impostos, en l'IBI per exemple, per tothom que faci instal·lacions d'aquest tipus. De fet, el Consistori ja ha concedit 30 bonificacions fiscals durant el 2020 a qui ho ha sol·licitat. Un altre motiu són les compres col·lectives realitzades per diferents entitats o grups. I finalment, i més important, la sensibilitat i l'educació ambiental cada vegades més present a la ciutadania de Taradell.

Durant aquest any 2021 l'Ajuntament seguirà potenciant de forma directa la instal·lació de plaques solars per a autoconsum elèctric, ja que en els propers mesos s'executarà la instal·lació fotovoltaica de l'EAS i ja s'està realitzant l'estudi pertinent a l'edifici de l'Escola Les Pinediques situat a l'Avinguda Goitallops.