Taradell participa a la Setmana Europea de Prevenció de Residus

S'han realitzat un parell de tallers i algunes auditories a diversos restaurants enfocades al malbaratament alimentari

Divendres 22/11/2019

En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, el passat dijous al vespre es va portar a terme un taller de cuina d'aprofitament al Centre Cultural Costa i Font, organitzat per la Mancomunitat La Plana. Una trentena d'assistents van aprendre diverses receptes de cuina per tal d'aprofitar les fruites i verdures que s'estan fent malbé i reduir així el malbaratament d'aliments. Així, es van poder degustar plats com magdalenes de plàtan, chutney (patates xips) fetes amb peles de patates, entre d'altres, mentre la tallerista donava consells de prevenció i elaborava altres plats, com bunyols de plàtan i de maduixa.

taller de cuina d'aprofitament al Centre Cultural Costa i Font, Taradell taller de cuina d'aprofitament al Centre Cultural Costa i Font, Taradell

A més, s'estan realitzant un seguit d'auditories en diversos restaurants de Taradell, enfocades també al malbaratament alimentari per incidir en aquest sector. En la vessant educativa, els alumnes de l'escola El Gurri van gaudir del taller “El menjar no es llença”.

Aquestes activitats s'inclouen en la Setmana Europea de Prevenció de Residus, que se celebra del 16 al 24 de novembre de 2019 i que pretén sensibilitzar tant en relació al malbaratament alimentari com en d'altres tipologies de residus. Es calcula que a Catalunya cada persona malbarata 35 kg d'aliments de qualitat cada any.

La prevenció de residus és a l'abast de tothom, amb petites accions quotidianes podem aconseguir generar menys residus. Cal tenir en compte que tots els residus que es generen tenen un cost de tractament, per la qual cosa l'aprofitament d'aliments suposa també un estalvi esconòmic, ja que com menys tones de deixalles s'aboquin a l'abocador menys import cal pagar.

Alguns consells bàsics per a la prevenció de residus són anar a comprar amb bosses reutilitzables, comprar a granel, portar els tàpers per posar-hi directament els aliments als comerços, emportar-se el menjar que no t'has acabat en un restaurant, embolicar els entrepans amb un embolcall reutilitzable o amb un tàper o bé organitzar la compra i la nevera de manera que es consumeixin primer els aliments comprats la setmana anterior.