L'Ajuntament aprova per unanimitat un pressupost de 8,5 milions d'euros

Contempla inversions importants a la zona comercial, la piscina d'estiu i un augment de les subvencions a entitats

Dilluns, 04/12/2023

La setmana passada, el Ple Municipal va aprovar per unanimitat, amb el vot de FEM Taradell i Junts per Taradell (al govern i a l'oposició, respectivament) el pressupost de l'Ajuntament per a l'any 2024, per un valor de 8.575.105,35 €. Com va explicar l'alcaldessa, Mercè Cabanas, aquest import distribuit entre els més de 6.800 habitants de Taradell suposa uns “1.250 euros per habitant i any, quan la mitjana comarcal està en els 2.000 euros”. En comparació, el pressupost inicial del 2023 va ser de 8.358.067,51 €, per bé que —després de les subvencions rebudes, prèstecs i romanents incorporats del 2022— ascendeix a dia d'avui a 13.210.191,84 €.

Aquest és un pressupost continuista respecte al dels darrers anys. A la part d'ingressos es preveu l'augment de l'IBI però alhora s'estableixen bonificacions en la instal·lació de plaques fotovoltaiques, per un import d'uns 80.000 €.

Pel que fa al capítol de despeses, arran de la inflació actual fa que també augmentin els costos. Seguim tenint un déficit del 30% en residus i de 300.000 euros aproximadament a l'EAS.

No obstant això, la cultura, les entitats i les festes populars no es veuran afectades sinó que s'incrementa la partida de Festa Major i la de festes dels barris. I també augmenten en un 15% les partides de subvencions per concurrència competitiva a les associacions culturals i educatives. I, com és habitual, al llarg de l'any es faran reunions amb les entitats amb conveni per treballar una proposta econòmica de cara al pressupost el 2025. Amb altres entitats socials i esportives hem anat actualitzant els convenis amb altres mecanismes, com per exemple assumint despeses de l'entitat, com és el cas de l'Associació de Jubilats amb el subministrament d'electricitat amb un cost d'uns 3.500 €.

Pel que fa a la Fundació Vilademany i la Fundació Escola Arpa, s'augmenten les aportacions amb 20.000 € addicionals cadascuna.

Finalment, en l'ambit de les inversions, ja està prevista inicialment en aquest pressupost l'obra de la zona comercial entre la cruïlla de la Carretera de Mont-rodon i el Passeig Domènec Sert (i una part del Passeig Sant Genís), l'actualització de la rampa peatonal a l'Espai 1 d'Octubre per complir amb les normes d'accessibilitat, i actuacions en algunes cruïlles del municipi. Tot això es finançarà amb el PUOSC (Pla Únic d'Obres i Serveis de la Generalitat) que es va concedir per al 2024 i aportacions de la Diputació de Barcelona, el Departament d'Interior i fons propis.

Una altra inversió important serà per a la piscina d'estiu (que l'Ajuntament va municipalitzar aquest any), destinant-hi 120.000 € per renovar el sistema de sanejament de l'aigua. Així mateix, es destinen 20.000 € a les pistes de tennis, 15.000 € per plantar arbres a diferents indrets del poble i 10.000 € per habilitar un pipican a la Plaça de la Pau, entre d'altres. I, com els anys anteriors, es destinen 30.000 € als pressupostos participatius, inversions que la ciutadania pot decidir-ne el destí.