Presentació del 5è volum del NOU VINT-I-U, amb estudis i monografies sobre Taradell

L'acte tindrà lloc el dissabte 2 de desembre a la Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell

Dissabte, 02/12/2023

Dos anys després del darrer número, aquest desembre es presenta el cinquè volum de la col·lecció Nou XXI. Taradell, història, imatges i memòria, coordinada per un nou consell redactor. La presentació serà el pròxim dissabte, 2 de desembre, a partir de dos quarts de dotze del migdia, a la biblioteca municipal. Anirà a càrrec de Josep Ramírez, membre del consell redactor i de Míriam Martínez, regidora de Cultura, Patrimoni i Memòria Democràtica. També es comptarà amb la presència dels autors que han fet possible aquest nou volum.

Com a novetat, aquest volum es podrà aconseguir en format digital com a llibre electrònic. S'aposta per aquest nou format per arribar a nous públics que busquen els formats digitals per la lectura, tot avançant cap a la digitalització de la cultura.

El dia de l'acte es podrà comprar el nou volum i també es podran adquirir els números anteriors.  A partir d'aquest dia els llibres es poden comprar a la llibreria L'Estudi i a les oficines de l'Ajuntament.

En aquesta nova edició s'hi poden trobar vuit temes nous que recullen la recerca i el testimoni de diferents temes d'àmbit taradellenc, que han elaborat autors de disciplines diverses. Els autors d'aquest número són: Jordi Baucells i Colomer, Xavier Burillo i Royo, Laia Camprubí i Preseguer; Pere Espinet i Godayol; Laia Miralpeix i Tarrats; Míriam Martínez i Raurell; Jaume Oliver i Bruy; Rosa Papell i Coma; Lluc Santa Coloma i Vila i David Vilasis i Boix. Els treballs que hi trobarem, vuit en total, són els següents:

Les colònies Escolars de l'Ajuntament de Barcelona a Taradell, de Xavier Burillo.

Colonies TaradellA principis del segle XX, l'Ajuntament de Barcelona va establir un servei de colònies escolars per oferir als nens de les escoles municipals activitats a l'aire lliure i reforçar la seva salut. L'article destaca aquesta experiència i detalla la seva preparació i la vida diària dels nens en la colonies que es van portar a terme a Taradell.

El bandolerisme a Taradell: uns fets inèdits de l'any 1631, a la llum de la confessió judicial de Joan Sala àlies Serrallonga, de Míriam Martínez i Jaume Oliver.

L'article revela la troballa d'un document inèdit sobre el bandolerisme a Taradell l'any 1631 i ofereix detalls sobre les activitats del bandoler Joan Sala, conegut com a Serrallonga, al segle XVII. Aquest document proporciona una visió més clara de les activitats bandoleres durant aquest període històric.

Les dones a les fàbriques tèxtils del segle XX a Taradell, de Laia Camprubí

Dones treballant a la fàbricaL'article ressalta la contribució significativa de les dones a les fàbriques tèxtils de Taradell durant el segle XX, destacant el seu paper en el desenvolupament de la indústria tèxtil local. També explora l'evolució històrica de la indústria tèxtil a Taradell, des dels paraires i teixidors fins a la consolidació de la vila com a centre tèxtil amb diverses fàbriques i les condicions laborals de les dones.

La petjada prehistòrica a Taradell, de Lluc Santa Coloma

L'article fa un recull dels vestigis prehistòrics de Taradell, incloent-hi diversos jaciments importants com el Dolmen de Gasala i altres tombes. Aquesta informació posa en relleu la riquesa històrica i arqueològica del municipi.

Les catifes de flors a Taradell, de Rosa Papell

Possiblement aquesta tradició va durar pocs anys, no va arrelar a Taradell, però que va deixar un bon record. A l'article, hi podem trobar fotografies extretes de l'arxiu fotogràfic d'en Pere Papell Puig on s'hi poden apreciar les catifes de flors, com i on estaven situades i també hi podem veure alguns veïns i veïnes que hi participaven.

El descobriment d'una espècie invasora a Taradell, la tórtora turca el 1984, de Jordi Baucells

L'article tracta de la detecció de la tórtora turca com a espècie invasora a Taradell l'any 1984, primera dada confirmada d'aquesta espècie a Catalunya, pels ornitòlegs Jordi Baucells i Ramon Pou, i descriu com va colonitzar altres zones de Catalunya.

Una aproximació a la literatura taradellenca (2), de Laia Miralpeix

Segona part d'un recull iniciat en el volum 4 que continua amb l'objectiu de reunir obres publicades per autors vinculats a Taradell. En aquest es recull l'obra publicada per autors difunts relacionats amb el nostre municipi, escrits durant el segle XX.

Orquídies, de Pere Espinet i David Vilasis

Orquídea lilaL'article dels autors Pere Espinet i David Vilacis explora el món de les orquídies, oferint una mirada a la diversitat i l'ecologia d'aquestes fascinants flors.

Aquesta cinquena edició de la col·lecció Nou XXI és un testimoni del patrimoni i la identitat local en el que podem explorar la història i la diversitat de Taradell.