Presentació de la nova maqueta de la col·lecció ''Patrimoni en paper''

Com a complement, es podrà visitar a Can Costa l'exposició “El Món del paper retallat”

Dimarts, 02/04/2024

El dia de Sant Jordi del 2023 es presentava a Taradell una petita sèrie de retallables. Una col·lecció que sota el títol de Patrimoni en paper té l'objectiu de donar a conèixer el patrimoni taradallenc mitjançant la manipulació directa de les imatges i els volums que els configuren. Si l'any passat es presentava la Capella de Santa Llúcia enguany es presentarà la Torre de Don Carles. Patrimoni en paper és una iniciativa de la Regidoria de Cultura i Patrimoni i Miguel Ramos, que n'és el dissenyador i el creador de la col·lecció.

El món del paper retallat — Maqueta retallableA partir d'aquest projecte va sorgir la idea d'ampliar la visió dels retallables amb una exposició inèdita. Així, els col·leccionistes de l'Associació Catalana d'Amics del Retallable ens presentaran a la sala d'exposicions de Can Costa tot un seguit de retallables, mostra que serà visitable fins al 5 de maig. A més, aquest divendres dia 5 d'abril a les set de la tarda, aquests especialistes del retallable oferiran una conferència—xerrada sobre el món del paper retallat, a la que seguira la inauguració de l'exposició.

Com a ponents, comptarem amb Francesc López-Sala, col·leccionista professional, promotor i editor de molts retallables com les col·leccions de diorames Cadaqués nostàlgic, Història de Catalunya o Albergs de la Generalitat, entre altres. Ha editat catàlegs i col·labora amb una revista alemanya especialitzada en el tema escrivint-ne un article cada any. D'altra banda, Adrià López-Sala és expert en llibres pop-up o “animats” i amb Ely Jubany ha muntat el petit museu privat Cal Tit a Vilassar de Mar. I per la seva banda, Albert Castro és pedagog i està convençut de les possibilitats pedagògiques dels retallables, ja que estimulen les capacitats manuals, la imaginació espacial i les referències històriques i culturals.

L'exposició ocupa uns vuitanta metres quadrats i mostra entre 130 i 150 maquetes de diferents temes, tècniques i estils gràfics. Hi haurà una mostra de maquetes, llibres, cartells, catàlegs i revistes de temes com l'arquitectura, màquines i enginys, moments històrics, festivitats i costums populars, entre d'altres.