Per Sant Jordi, recull de franc el teu compost!

L'Ajuntament i la Mancomunitat posen a disposició de la ciutadania el compost provinent de la fracció orgànica dels residus del municipi

Dimecres, 21/04/2021

Aquest divendres 23 d'abril es podrà adquirir compost de forma gratuïta a l'Espai 1 d'Octubre. L'Ajuntament de Taradell posarà a disposició de la ciutadania compost procedent de la Mancomunitat La Plana per a aquelles persones que el necessitin per adobar els seus horts o jardins. El compost estarà ubicat en grans saques, i els veïns i les veïnes de Taradell podran omplir una o dues bosses, que hauran de portar de casa.

Pila de compost a la Mancomunitat La Plana

Cal recordar que el compost és un adob natural que aporta matèria orgànica i nutrients al sòl, ideal pels microorganismes i les plantes, però que no es pot aplicar en grans quantitats per evitar desequilibrar la terra.

Aquest compost prové de la matèria orgànica que es recull a Taradell tres cops per setmana mitjançant el porta a porta, i que després d'un procés natural, sense l'aplicació de productes químics, es converteix en un adob de gran qualitat (classe A). A la Mancomunitat La Plana es disposa d'una planta de compostatge, en la qual microorganismes (bacteris, fongs i actinomicets) i altres animals detritívors (cucs i paneroles), de forma natural, transformen les restes orgàniques en compost.

Cubell domèstic de residus orgànics

Aquest procés és un molt bon exemple de sostenbilitat i d'economia circular, ja que els residus orgànics generats per la ciutadania de Taradell es transformen en un recurs (el compost) que es pot tornar a utilitzar com a fertilitzant al sòl per tornar a cultivar horts i jardins. Això seria del tot impossible sense la implicació de la ciutadania en la recollida selectiva, perquè és indispensable una matèria orgànica sense impureses (plàstics, aluminis, vidres…) per poder fer el compostatge.

Finalment, recordem que aquest mateix compost es pot comprar habitualment a la Deixalleria de Taradell (C/ Ferriol, s/n, Polígon Industrial Castellets) i a la Deixalleria de la Mancomunitat La Plana (Sector El quadro, s/n, de Malla).

Localització relacionada