Aquesta Festa Major, Taradell recupera el repicó de campanes

La iniciativa és fruit del taller organitzat durant el Cultura en Marxa del passat mes de juny

Dilluns, 14/08/2023

Una de les novetats d'aquesta Festa Major serà la recuperació del repicó solemne que tradicionalment feia sonar el campaner de Taradell. Aquesta activitat té l'origen en l'acte de Cultura en Marxa (impulsat per les regidories de Cultura i Patrimoni, i Educació) que va tenir lloc el passat 3 de juny i que va consistir en una xerrada sobre les campanes de Taradell i un taller iniciàtic del toc de les mateixes al campanar, a càrrec de Xavier Pallàs, músic conegut pel seu estudi dels campanars i de l'ofici perdut del campaner. 

Així mateix, s'ha comptat amb l'ajuda d'Albert Prat, músic taradellenc i membre de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), que ha fet la transcripció de les antigues partitures i ha dirigit els assaigs previs amb els voluntaris. 

Tocs de campana

D'aquí neix la iniciativa de recuperar els tocs de campana per Festa Major, a càrrec dels voluntaris que van assitir a l'acte esmentat, i amb la voluntat de mantenir aquesta tradició a Taradell. Els tocs de campana tenen una gran importància cultural i simbòlica en moltes cultures i llocs. A més de marcar moments importants com ara les cerimònies religioses o els esdeveniments comunitaris, també poden ser una forma de transmetre informació a la població, com ara horaris o els avisos d'emergència. Són patrimoni cultural immaterial de la humanitat declarat per la UNESCO.

La Festa Major abraça les arrels i el patrimoni històric de la nostra comunitat en recuperar aquesta pràctica. Aquesta iniciativa no només ens connecta amb el passat i la rica història de Taradell, sinó que també aporta un toc distintiu i autèntic a les celebracions. Tot seguit, podeu veure la notícia que en va fer El 9 TV d'aquesta recuperació del toc de festa.

El campanar estarà obert el divendres 25 a partir de les 11 del matí, i s'hi podrà realitzar una visita a l'interior. De la mateixa manera la Torre de Don Carles també obrirà les portes. 

Una mica d'Història

L'últim campaner a Taradell fou Francesc Madriguera, anomenat "Quico", del qual consta una última formació que va impartir l'any 1988 per ensenyar i transmetre els diferents tocs abans de jubilar-se. En aquest curs també va mostrar com utilitzar el cavallet per tocar alhora les tres campanes del campanar, les dues petites amb les mans i amb el peu la grossa.