L’aprenentatge del català a Taradell, una activitat ben consolidada

Dijous 27/06/2019

Un curs escolar més l'Ajuntament de Taradell i els programes de Convivència i Dinamització de Gent Gran de la Mancomunitat La Plana, han portat a terme tres cursos de capacitació lingüística en català adreçats a dos col·lectius principals: les persones majors de 60 anys i les
persones provinents o d'origen estranger.

El curs de català per a persones de més de 60 anys, emmarcat dins el projecte de tallers Gent Gran Activa, s'ha fet els dimecres de ¾ de 6 a ¼ de 8 del vespre a la seu de l'Associació de Jubilats.

Català inicial x nouvinguts 2018 - 2019 (1)

En canvi, la formació adreçada a persones d'origen estranger s'ha desenvolupat a la sala de formació de l'Espai Solidari i, com ja és habitual, amb dos grups diferents. Per una banda un grup adreçat a persones no alfabetitzades als seus països d'origen (els dilluns i dimecres
d'1/4 de 4 ¾ de 5 de la tarda i el dijous de 1/4 de 10 a ¾ d'11 del matí) que s'emmarca dins el programa “Lletres per tothom” promogut per la Secretaria d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, i finançat pel Fons Social Europeu. L'altre grup, de català nivell inicial i bàsic, adreçat a
persones alfabetitzades amb o sense coneixement de la llengua catalana (els dijous i els divendres també d'1/4 de 3 a ¾ de 5 de la tarda).

Cada grup ha fet una activitat especial durant la darrera setmana del curs i així poder acomiadar-se i avaluar el seu aprenentatge abans de l'estiu. Així, un cop més, s'ha pogut copsar que són moltes les persones que, faci molt o poc que viuen a Catalunya, tenen molt d'interès a aprendre i millorar el seu coneixement de la llengua catalana tant escrit com oral, sobretot, per un millor desenvolupament personal i laboral, per obtenir el certificat d'acollida, altres informes d'integració, etc.

I davant d'aquest interès, l'Ajuntament i la Mancomunitat La Plana apostaran de nou el proper curs en oferir aquesta formació tant enriquidora per a fer de Taradell un poble cohesionat aprofitant la diversitat d'orígens de les persones que el poblen. I és que enguany hi ha participat 46 persones de les quals 35 són vingudes de Cap Verd, Cuba, Espanya, Geòrgia, Hondures, Índia, Marroc, Perú, Polònia, Tailàndia, Uruguai i Veneçuela.

Català inicial x nouvinguts 2019 - 2019 (2)

Les persones interessades en estudiar el català a Taradell es podran anar a informar i a inscriure's a les oficines de l'Ajuntament durant el mes de setembre. Recordar també, que una de les maneres més eficaces per aprendre el català és parlar-lo, per això, animen a totes aquelles persones catalanoparlants, que vulguin ajudar en la integració de les persones procedents d'altres països, a fer-se voluntaris per la llengua i esdevenir parella lingüística amb alguna persona d'origen estranger. Les persones interessades poden informar-se a l'Ajuntament, a la Biblioteca i al Puntal.

A Taradell, hi ha una bona colla de persones d'orígens diversos que estan esperant trobar una persona voluntària que vulgui dedicar una estona per quedar de manera informal i així poder millorar el seu català. Aquesta és una molt bona oportunitat per potenciar a nivell individual l'ús de la llengua catalana, al mateix temps que s'aprenen coses d'altres persones i cultures.