L'Ajuntament de Taradell se suma al Dia de l'alliberament de lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals

El dijous 28 de juny se celebra el Dia de l'alliberament de lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals (LGTBI).
Dijous, 28/06/2018

Taradell, com ja va fer amb l'adhesió al pla marc per la igualtat per raó d'orientació sexual i identitat de gènere a Osona l'any 2017, se suma a aquesta celebració. Per commemorar-ho l'Ajuntament de Taradell farem onejar a les dependències de l'Espai Solidari la bandera de l'Arc de Sant Martí durant aquesta setmana i, durant el dia 28 de juny, a l'entrada de l'Ajuntament hi lluirà el plafó commemoratiu de la diada.

El 28 de juny, es celebra internacionalment el Dia per l'Alliberament de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals.

Aquesta data també és coneguda com el Dia de l'Orgull Gai i reivindica i reconeix les múltiples formes de viure les relacions sexuals i afectives i les diferents identitats de gènere existents. Commemora els fets que van passar el 28 de juny de 1969 a Nova York, la revolta coneguda com Stonewall, on per primera vegada públicament es va denunciar la vulneració de drets i la repressió social contra les persones LGTBI. 

Al Parlament de Catalunya, l'any 2014, es va aprovar la Llei 11/2014, del 10 d'octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a erradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, gràcies a la força i reivindicació del moviment associatiu. Entre els reptes que planteja hi ha el desenvolupament de polítiques d'igualtat LGTBI en l'àmbit local, respectant la diversitat afectiva-sexual i de gènere a les ciutats i pobles, i dissenyant polítiques públiques més inclusives per poder així respectar la diversitat de les persones que hi conviuen.

Ara bé, tot i que el marc legal en defensa dels drets de les persones Lesbianes, Gais, Bisexuals, Transsexuals i Intersexuals (LGBTI) s'ha ampliat, encara es produeixen situacions de discriminació o violències relacionades amb l'orientació sexual de les persones i no hi ha una plena acceptació social. 

Les dades del 2017, transmeses per l'Associació Internacional de Lesbianes, Gais, Trans i Intersex (ILGA), constaten que encara hi ha molt camí per fer. Només 9 països del món mencionaven explícitament l'orientació sexual com un motiu protegit de la discriminació en les seves lleis fonamentals; tant sols 39 països tenien lleis que abordaven la incitació a l'odi per motius d'orientació sexual; únicament 28 països reconeixien la unió civil entre persones del mateix sexe; i, només 27 estats de l'ONU permeten l'adopció per a mares i pares homosexuals.

Reivindiquem doncs la llibertat i la igualtat en qui som, com sentim i com estimem, lluitant vers la LGTBIfòbia als nostres municipis perquè siguin territoris oberts, diversos i tolerants.

Aquest 28 de juny l'Ajuntament de Taradell, mostra i fa explícit el convenciment que treballar per a la igualtat significa tenir com horitzó un escenari on les diferències per orientació afectiva i sexual, d'identitat de gènere i expressió de gènere són respectades, i entenem la lgtbifòbia com un problema social que ens interpel·la a tots i totes. És voluntat i compromís, per tant, de la nostra institució, treballar per als drets de les persones LGTBI, amb orgull i apoderant a les persones a estimar i ser com vulguin.