L’Ajuntament de Taradell participa en els actes del 80è aniversari de l’alliberament del camp de Mauthausen
Aquest cap de setmana la regidora de memòria democràtica ha format part de la delegació catalana
El 5 de maig de 1945, les tropes aliades van alliberar un dels darrers camps nazis: Mauthausen. En aquest complex d'horror i patiment, més de 4.400 espanyols hi van ser deportats, dels quals 936 eren catalans.
Aquest cap de setmana, Taradell ha estat present als actes de commemoració del 80è aniversari de l'alliberament dels camps de concentració. La regidora de Memòria Democràtica, Míriam Martínez Raurell, ha format part de la delegació coordinada per la Diputació de Barcelona i l'Amical de Mauthausen, integrada per més d'una vintena de corporacions locals compromeses amb la preservació de la memòria democràtica. L'objectiu de la participació ha estat mantenir viva la memòria de les víctimes del nazisme i reivindicar, alhora, la defensa dels drets humans.

La comitiva, formada per familiars de deportats, estudiants d'instituts i representants institucionals de la Generalitat, la Diputació i l'Amical de Mauthausen, ha assistit als actes internacionals de record i homenatge als deportats i executats. Els espais commemoratius on es van celebrar els actes foren el castell de Hartheim, l'estació de Mauthausen, la casa d'Anna Pointer i els camps d'extermini d'Ebensee, Gusen i Mauthausen.
En aquest sentit, la participació de l'Ajuntament de Taradell s'emmarca en les accions de memòria democràtica “per tal de no caure en l'oblit de la repressió franquista i, en aquest cas, del nazisme”, tal com explica, emocionada per l'experiència viscuda, la regidora Míriam Martínez. La presència de la comitiva taradellenca pretén, així, preservar la memòria dels deportats i no oblidar els crims comesos pel feixisme i el totalitarisme.
Amb tot, els actes han estat una mostra col·lectiva de record i homenatge a totes les persones deportades, coincidint amb els 80 anys de l'alliberament dels camps per part dels aliats.