La Festa dels Tonis omple Taradell d'activitats aquest cap de setmana

Enguany se celebra el desè aniversari des que fou proclamada com a Festa Tradicional d'Interès Nacional

Dijous, 13/01/2022

Aquest any, i després d'un any atípic com va ser el 2021, la Festa dels Tonis de Taradell torna amb el passant dels Tres Tombs recorrent els carrers del poble. Durant tres dies, l'entitat ha programat un seguit d'actes al voltant del patrimoni rural.

Divendres, 14

Per començar, divendres a dos quarts de sis de la tarda a la Biblioteca de Taradell, els més menuts podran gaudir de l'hora del conte amb “El cavall de les Flors” i després, a la Sala del Mig de Can Costa podran gaudir del taller infantil “Un tresor d'olors”, on podran elaborar galetes de la mà del Parc de les Olors.

Dissabte, 15

Al llarg del dissabte hi ha proposats diferents actes que s'inicien amb el programa especial de Ràdio Taradell que començarà a les 10. A les 11 es farà una visita guiada amb tastets de les plantes aromàtiques de Taradell. La ruta començarà a la Plaça de les Eres i es mostraran les diferents plantes aromàtiques, els seus usos i significats. Al final de la ruta es presentarà el Perfum de Taradell

A les 5 de la tarda a Can Costa hi haurà la presentació de la Festa dirigida per la Laura Duran i en Marc Güell, i amb la col·laboració de l'Esbart Dansaire Sant Genís i l'Agrupació de Botiguers.

Durant l'acte es farà el pregó a càrrec de Maria Àngels Blasco, la proclamació del Toni d'Honor, al Convidat d'Honor i a l'hereu. També es lliurarà la bandera a l'Abanderat 2022 i s'entregarà el Premi al Millor Aparador.

La novetat d'aquest any es produirà a les 6 de la tarda als Jardins de Can Costa on s'encendrà la Foguera de Sant Antoni amb els feixos realitzats l'activitat de Cultura en Marxa del passat diumenge dia 9. I, a les 7 de la tarda, s'inaugurarà l'exposició, que aquest any està dedicada a la tracció animal. A continuació, tindrà lloc el Tast del Porc que comptarà amb el Pa de les Eres de Taradell.

Diumenge, 16

L'endemà, diumenge, a dos quarts de 12 del migdia tindrà lloc el Passant dels Tres Tombs que estarà presidit per l'Hble. Sra. Natàlia Garriga, consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya. El passant recorrerà els carrers de Taradell i es podrà veure una setantena de carros, que són una  mostra del passat agrícola de la Vila. El passant segueix el protocol de benestar animal, una iniciativa que es porta a terme amb la col·laboració i l'assessorament de FAADA.

Museïtzació digital dels carros de l'Alzinar

Una altra novetat d'aquesta edició dels Tonis és la museïtzació dels carruatges de L'Alzinar de La Roca. L'Ajuntament de Taradell, amb l'ajuda de la Diputació de Barcelona, ha pogut museïtzar en format digital, dotze dels carruatges que acull l'Alzinar, cosa que ha de servir per donar a conèixer i fer més accessible el patrimoni taradellenc. L'acció ha consistit en habilitar un espai a la web municipal on es pot consultar i descobrir la informació dels carruatges i la seva diversitat. Per accedir-hi cal dirigir-se a l'Àrea de Patrimoni Cultural de la web i anar a l'apartat de L'Alzinar de La Roca. Així mateix, els visitants de l'Alzinar podràn accedir-hi també mitjançant codis QR, podent informar-se sobre el passat agrícola de la nostra Vila i alhora veure els carros in situ.