Increment en la incidència de casos de COVID-19 a Taradell

Divendres, 04/09/2020

L'Ajuntament de Taradell informa que el nombre de malalts positius per Covid-19 ha pujat aquesta setmana a 12, dels 5 que hi havia el període del 20 al 27 d'agost, segons les dades epidemiològiques que envia diàriament CatSalut. La preocupació dels responsables sanitaris és que alguns d'aquests casos detectats al CAP de Taradell són de nuclis familiars diferents, mentre que 7 de la setmana prèvia pertanyien a una mateixa família, i per tant l'aïllament i compliment de quarantenes per reduir els contagis pot ser més complicat.

Entre els positius n'hi ha un a la Residència Vilademany, diagnosticat aquest dijous, per la qual cosa s'està seguint el protocol i s'ha tancat la Residència a les visites de familiars, alhora que s'han realitzat proves PCR's a tots els contactes estrets de la persona contagiada. Sí que segueix obert el Centre de Dia ja que funciona de forma autònoma de la resta de l'equipament.

Davant dels nous contagis, des del CAP es demana que se segueixin prenent les mesures preventives –ús de mascareta, distància social i neteja de mans– i que es mantingui la màxima precaució en visites a familiars vulnerables. D'aquesta manera es podrà evitar la transmissió comunitària. Si comparem les estadístiques amb fa un mes, el 5 d'agost a Taradell no hi havia cap cas i només un a finals de juliol. El mes d'agost el risc de contagi ha augmentat arreu de Catalunya per l'alta mobilitat social sense prevenció.

La taxa de PCR's positius per 100.000 habitants ha pujat a Taradell del 106,30 al 182, i està per sobre de la mitjana d'Osona, de 82. A l'Àrea Bàsica de Santa Eugènia de Berga, on s'inclou el nostre poble, avui divendres hi havia 17 positius, front als 13 de fa una setmana. La taxa reproductiva efectiva RT –les persones que de mitjana encomana cada persona infectada– en la nostra regió sanitària, la Catalunya Central, és d'1,1.

Actualment al CAP de Taradell es fan proves de diagnòstic PCR a tothom que té símptomes compatibles amb la malaltia: símptomes respiratoris, febre, falta d'olfacte i gust, o bé que hagi estat en contacte estret sense protecció (mascareta, distància de seguretat de dos metres i més de 15 minuts de convivència) amb una persona infectada i diagnosticada.

El diagnosticat ha d'informar el seu metge de capçalera de quins són els contactes directes que ha tingut i des del CAP se'ls avisa. Si algú ha mantingut un contacte estret amb un positiu i no ha estat localitzat pel CAP, cal que ho digui al malalt per tal que aquest n'informi als responsables sanitaris. També es fan proves serològiques a qui creu que ha passat la malaltia i no s'ha pogut fer el test mentre en patia els símptomes.