Finalitza el programa ''RESPIRA”: un cas d’èxit per la millora de la salut i el benestar de les persones

"Respira" ha tingut molt bona acollida i des de l'Ajuntament s'aposta per donar-hi continuïtat a partir de setembre.

Dilluns, 03/07/2023

El programa "Respira" és un programa d'educació emocional i benestar destinat a promoure la salut emocional de les persones organitzada per la Regidoria de Benestar Social i Salut de l'Ajuntament de Taradell juntament amb la Mancomunitat La Plana. Ha estat conduït per Monti Serra, especialista en Benestar Emocional.

Aquest programa s'ha estrenat a Taradell aquest curs 2022-23, amb molt bons resultats i acceptació, i l'aposta de l'Ajuntament és donar-hi continuïtat a partir del setembre. És un programa validat per l'experiència de municipis propers que l'han portat a terme des de 2017.

En total hi ha participat quinze persones derivades per diferents professionals i/o agents comunitaris dels Serveis Socials i personal sanitari del CAP. El programa proposa un entrenament setmanal per a persones que pateixen alguna patologia en l'àmbit físic o psicosomàtic com estrès, ansietat, depressió, situació de vulnerabilitat, càrregues, etc. L'entrenament facilita que els i les participants puguin assolir competències emocionals a partir d'estratègies, eines i recursos i així augmentar el seu benestar emocional, amb un major apoderament i autonomia per afrontar els reptes positivament i prevenir possibles recaigudes pel que fa a salut, millorant també la seva qualitat de vida. "Respira" segueix el model pentagonal de competències emocionals de Bisquerra i Pérez Escoda (UB).

Els resultats obtinguts del curs han estat molt significatius: de la mitjana de dades s'ha mostrat un increment del benestar de 4,67 punts sobre 10 i el 100% dels participants ha percebut una millora de la seva salut un cop finalitzat l'entrenament. Així mateix, s'ha ampliat la xarxa d'amistats i incrementat l'autoconeixement aconseguint una millor gestió de les emocions i apoderament. Es recullen testimonis com "m'ha ajudat a donar més importància en cuidar-se"; "rebaixar ansietat"; "a viure el present"; "a estar més tranquil·la".

respira